Examenul ginecologic și relația cu medicul ginecolog

Examenul ginecologic este, încă, un subiect tabu pentru femei. Mai mult decât atât, multe dintre femei consideră că examenul ginecologic trebuie făcut doar atunci când apare o problemă și este nevoie de expertiza medicului specialist ginecolog. Ei bine, poate că a venit momentul să priviți această vizită ca pe un control de rutină, parte din ritualul de îngrijire personală, care vă poate ajuta să preveniți eventualele probleme de sănătate, cum ar fi apariția unui fibrom uterin.

Este recomandat ca primul control să aibă loc cât mai curând posibil după ce ați devenit activă sexual și să aibă o frecvență cel puțin anuală. Organismul dumneavoastră vă va atenționa, totuși, dacă este necesară o vizită imediată la medicul ginecolog. Astfel, dacă observați vreo scurgere vaginală sau sângerare care nu sunt normale, sau apar dureri abdominale, este indicată o întâlnire cu specialistul.

“Vizita la ginecolog trebuie să facă parte dintr-o atitudine profilactică a femeilor. Femeile trebuie să meargă periodic la control, o dată la șase luni sau măcar la un an. Semnalele de alarmă pentru un consult ginecologic de urgență sunt menstruațiile anormale, oboseala, precum și durerea în timpul actului sexual”, recomandă Dr. Zorela-Adriana Sgarbură – medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale.

Prima parte din consultația medicală este anamneza, adică discuția dintre medic și pacientă. Aceasta este menită să ofere cât mai multe informații doctorului despre dumneavoastră, așa că ar fi bine să vă țineți un jurnal cu evoluția ciclului menstrual și cu eventualele probleme, dar și pentru a veni în sprijinul pacientelor care sunt la primul pas în stabilirea relației cu medicul ginecolog. Întrebările despre tabieturi, dacă sunteți fumătoare sau luați anumite medicamente, data și durata ultimei menstre, metodele contraceptive folosite sau dacă ați fost însărcinată, nu sunt neobișnuite în conversație, ele având rolul de a contura istoricul dumneavoastră medical.

Măsurarea tensiunii arteriale și a înălțimii și greutății sunt primii pași în cadrul examenului ginecologic, urmate de examinarea sânilor și a abdomenului inferior. Controlul continuă, apoi, cu consultul clinic propiu zis. Nu este un proces dureros și este indicat să îi semnalați medicului orice durere sau disconfort poate apărea în timpul procedurilor.

Aceste investigații sunt necesare și medicul ginecolog o să vă îndrume pe toată durata consultului, de aceea este recomandat să stabiliți o relație cât mai deschisă cu medicul dumneavoastră și să nu vă sfiiți să îi adresați întrebări.