Este posibilă apariţia unui nou fibrom după miomectomie?

Odată ce fibroamele sunt îndepărtate ele nu pot creşte la loc. Totuşi, se poate întamplă ca alte noi fibroame, localizate diferit, să crească după o operaţie de miomectomie, însă şansele ca acestea să aibă nevoie să fie operate sunt mai mici decât în cazul primului.  Dacă operaţia de miomectomie este efectuată pentru un singur fibrom atunci doar 11% din femei vor trece printr-o posibilă operaţie în urmatorii 10 ani. În cazul mai multor fibroame extirpate prin miomectomie, statisticile ne spun ca 26% dintre femei riscă să treacă printr-o nouă intervenţie. De menţionat că posibilitatea de a trece printr-o altă intervenţie scade după vârsta de 40 de ani.

Fibroame pot fi descoperite însă  după o miomectomie şi din cauza neglijenţei medicilor.  Un studiu ce se concentrează pe ecografii, a avut ca rezultat faptul că 29% dintre femei rămân cu fibrom după o astfel de intervenţie. Deşi ecografiile pot descoperi cu precizie orice fibrom uterin, multe  pot fi de dimensiuni foarte mici şi ca urmare nu cauzează vreun simptom. 

Ce poate creşte sau descreşte riscul unui nou fibrom dupa o miomectomie ?

Un studiu recent a demonstrat că singurul fapt care poate descreşte statistic apariţia noilor fibroame după o miomectomie este naşterea. După naștere, fibroamele  intră într-un proces de involuție, care are ca efect micșorarea fibromului până la dimensiuni foarte mici, dând chiar falsa impresie că au dispărut.

Rezultatele studiului, întinse pe un interval de 10 ani, au concluzionat că apariţia fibroamelor, după un istoric cu precedent, a fost de două ori mai mare în cazul femeilor care nu au trecut printr-o sarcină.   De asemenea, riscul ca noi fibroame să apară, creşte odată cu numărul de fibroame descoperite şi este deseori o tendinţă genetică a unor paciente.

Este important sa reţinem că fibromul uterin, odată descoperit, este o afecţiune ce trebuie urmărită de-a lungul timpului.  Deşi putem evita intervenţiile chirurgicale trebuie să încercăm să ne cunoaştem toate opţiunile şi împreună cu un medic specialist să alegem soluţia personalizată fiecăreia dintre noi.