Cum pot afla cu siguranță dacă am sau nu fibrom uterin

În urma unui control ginecologic, doctorul dumneavoastră a descoperit apariția unui fibrom uterin, fie ca urmare a unui examen invaziv, fie în timpul unei examinări pelvine. Pentru a vă ajuta să vă faceți o imagine a dimensiunii fibromului, medicul poate compara mărimea acestuia cu dimensiunea pe care uterul ar avea-o în timpul unei sarcini. Este posibil ca uneori, pentru a descrie fibromul, medicii să folosească în comparație fructe sau mingi, care pot contura cu mai mare precizie fibromul uterin descoperit în cazul dumneavoastră.

Pentru a confirma apariția fibromlui, medicul ginecolog  vă poate recomanda o serie de teste imagistice. Acestea pot include următoarele:

  • Ecografia – este un test care folosește reflecția undelor sonore pentru a produce imaginea unei structuri din organism sau a unui organ. Un avantaj al acestei sonografii, așa cum mai este denumită, este acela că nu folosește raze X sau orice alt fel de radiație care ar putea fi dăunătoare;
  • Rezonanța magnetică nucleară (RMN) – care folosește câmpul magnetic și energia undelor radio pentru a produce imaginea. De cele mai multe ori imaginea redată prin acest test evidențiază aspecte ale structurii organismului sau ale organului pe care alte teste precum ecografia, radiografia sau tomografia computerizată nu le-ar arăta cu atâta claritate;
  • Radiografiile – folosesc o formă de radiație care permite crearea unei imagini a corpului uman;
  • Tomografia computerizată – folosește raze X pentru a crea mai multe imagini detaliate din diferite unghiuri ale structurilor din interiorul organismului.