Fibromul uterin prezintă risc de cancer?

Fibromul este interpretat uneori ca fiind cancer, lucru care este total greșit.

Orice afecțiune pe care o ai declanșează în mintea ta o serie de întrebări la care dorești să afli răspunsuri cât mai curând. În cazul fibromului, cea mai frecventă întrebare este dacă acesta este sau nu un cancer. Ei bine, întrucât este definit ca fiind o tumoră, fibromul este interpretat uneori ca fiind cancer, lucru care este total greșit.

În realitate, nu ar trebui să te îngrijorezi în această privință. Fibromul uterin este o tumoră benignă, ceea ce înseamnă că nu este cancer, dar există și posibilitatea să fie însoțit de un cancer de col uterin sau un cancer de endometru; de aceea fibromul trebuie investigat corect și complet, înainte de a lua decizia de tratament. Numai în aceste condiții tratamentul va fi adecvat fiecărui caz în parte, deci va fi corect.  Fibromul prezintă, totuși, o probabilitate de 0,2%- 0,5% de a se transforma în cancer (sarcom), de aceea trebuie descoperit și tratat la timp, până nu e prea târziu. Cancerul de col uterin este frecvent la femeia tânără, dar el nu apare din cauza fibromului, ci îl poate însoți.

Desigur, ca orice altă afecțiune, fibromul trebuie tratat, iar o gândire pozitivă este un prim pas în a face acest lucru. Pentru mai multe informații cu privire la diagnosticarea și tratamentul fibromului uterin, consultă un medic specialist ginecolog și asigură-te că ai facut toate investigațiile necesare (examen ginecologic, testul Babeș-Papanicolaou, ecografie transvaginală, histeroscopie etc.)