Cum se depistează fibromul uterin?

De multe ori, fibromul este asimptomatic, ceea ce înseamnă că multe femei pot avea fibrom fără să știe.

În alte cazuri, prezența fibromului cauzează anumite simptome precum: sângerări menstruale abundente sau inter-menstruale, dureri în zona abdomenului inferior, dureri în timpul actului sexual, urinare frecventă, mărire a abdomenului sau ciclu menstrual neregulat. Oricare dintre aceste simptome necesită consultație și investigații la medicul specialist ginecolog.

Indiferent dacă există simptome sau nu, fibromul uterin poate fi depistat doar printr-un consult ginecologic, analize, ecografie intra- sau transvaginală. Aceasta este cea mai accesibilă modalitate prin care fibromul poate fi identificat și localizat, întrucât acesta reprezintă o masa celulară crescută la nivelul uterului, iar ecografia ajuta la vizualizarea  modificărilor  patologice de la nivelul uterului.

Fibromul apare de cele mai multe ori la femeile de peste 35 de ani, dar poate fi întâlnit și în cazul femeilor mai tinere. Pentru a depista fibromul la timp, odată ce ți-ai inceput viața sexuală trebuie să îți faci un control ginecologic de rutină cel puțin o dată pe an, de preferat chiar de doua ori și să nu uiți de testul de depistare precoce a cancerului care se numeste testul Papanicolaou.

Pentru mai multe informații cu privire la diagnosticarea și tratamentul fibromului uterin, consultă un medic specialist ginecolog! El te va ajuta să înțelegi această problemă și să o tratezi.