Ce este fibromul uterin ?

Diagnosticarea cu fibrom uterin nu înseamnă că suferi de o afecțiune malignă, așadar, nu înseamnă cancer.

Poate că ai fost diagnosticată de curând cu fibrom uterin și ai o mulțime de întrebări în legătură cu această boală. Vestea bună este că diagnosticarea unui fibrom nu înseamnă că suferi de o afecțiune malignă, aşadar, nu înseamna cancer. Cu toate acestea, odată stabilit diagnosticul respectiv, este bine să nu tratezi acest fapt cu indiferență , dar nici cu frică. Este o afecțiune care își găsește rezolvarea, în prezent existând multiple opțiuni de tratament.

Fibromul uterin, numit și miom sau leiomiom, este cea mai frecventă tumoră solidă benignă întâlnită în ginecologie, care apare de cele mai multe ori la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Termenul de “tumoră” este asociat în mod eronat cu cancerul. Practic, doar 0,2% – 0,5% dintre fibroame se pot transforma în cancer (sarcom), dar pot fi însoțite de un cancer genital, avertizează medicul primar, Dr. Zorela-Adriana Sgarbură, doctor în științe medicale. De aceea este imperios necesar ca înainte de a lua o atitudine terapeutică, pacienta să fie corect și complet investigată (examen ginecologic cu recoltarea testului Babeș-Papanicolaou, ecografie transvaginală, histeroscopie, etc). Așadar, fibromul uterin este o maladie care nu poate fi încadrată în categoria cancerelor, ce se dezvoltă treptat la nivelul peretelui uterin sau în interiorul cavității uterine, fiind alcătuit din țesut conjunctiv și fibre musculare netede.

Fibromul uterin poate fi de diverse mărimi. El crește cu timpul, putând atinge dimensiuni considerabile, iar în cazul unei creșteri accentuate, poate deforma uterul și comprima organele vecine. Motivul apariției fibroamelor nu este pe deplin cunoscut, dar multe din studiile realizate au arătat că factorii implicați în dezvoltarea lor sunt concentrațiile fluctuante hormonale, în special ale estrogenului și progesteronului.

Conform datelor din literatura de specialitate, circa 20-40% dintre femei suferă de fibrom până la vârsta de 35 de ani, iar odată cu înaintarea în vârstă ( până la 50 de ani), procentul poate ajunge până la 70-80%. După menopauză, ca urmare a reducerii concentrației hormonilor ovarieni, estrogen și progesteron, fibroamele nu mai cresc în dimensiuni.

Fibromul uterin poate fi descoperit în cadrul unui consult ginecologic de rutină sau prin efectuarea unei ecografii transvaginale.

Din păcate, multe dintre femei nu merg cu regularitate la ginecolog, motiv pentru care, de multe ori, diagnosticul este pus într-un stadiu foarte avansat al bolii, atunci când nu se mai poate beneficia de terapia conservatoare.

Pentru mai multe informații cu privire la diagnosticarea și tratamentul fibromului uterin, consultă un medic specialist ginecolog! El te va ajuta să înțelegi mai bine această problemă și să o tratezi.