Care sunt simptomele fibromului uterin?

Fibromul uterin poate fi o afecțiune asimptomatică, fibromul dezvoltându-se în câțiva ani sau în câteva luni.

Fibromul uterin nu este o afecțiune care îți amenință viața dacă nu are complicații, dar își pune amprenta asupra calității vieții.

Simptome ale fibromului uterin:

  • Sângerări menstruale abundente (menoragie), cu scurgeri de cheaguri, și/sau prelungite
  • Dureri mai mari în timpul menstrelor (dismenoree)
  • Dureri în timpul actului sexual
  • Sângerări între menstruații (metroragie)
  • Senzație de balonare
  • Abdomen mărit
  • Urinare frecventă și/sau dureroasă
  • Constipație
  • Anemie
  • Infertilitate sau dificultatea de a duce la termen o sarcină 

Impactul asupra societății este semnificativ, de la cheltuielile medicale, la influențe asupra productivității muncii femeilor și la absenteismul de la locul de muncă.

Conform  Dr. Zorela-Adriana Sgarbură, medic primar ginecolog, doctor în științe medicale, cel mai frecvent simptom întâlnit este sângerarea uterină anormală la menstră (menoragie), între menstruații (metroragie) sau asociate (menometroragii). Ca urmare a menstruației accentuate, anemia (scăderea numărului de globule roșii din corp) poate fi des întâlnită, în asociere cu paloare muco-tegumentară, astenie și oboseală. Modul de apariție și de manifestare a fibromului uterin depinde de mărimea și localizarea acestuia. Fibromul submucos, situat în interiorul cavității uterine, poate cauza sângerări menstruale severe,  sângerări inter-menstruale și imposibilitatea fixării unei sarcini în uter chiar la dimensiuni mici. Fibromul intramural poate produce crampe abdominale, în special pe durata menstruației. Fibromul de mari dimensiuni este asociat cu o presiune crescută localizată la nivelul porțiunii inferioare a abdomenului, dar și cu simptome urinare asociate datorită compresiunii.

Gravidele care suferă de această afecțiune trebuie supravegheate atent de către un medic specialist, căci un fibrom de dimensiuni mari poate provoca complicații ale sarcinii. În timpul sarcinii, din cauza nivelului mare de hormoni din corp, fibromul crește, putând cauza o serie de complicații precum: avort spontan, oprire în evoluție, naștere prematură, dezlipirea de placenta normal inserată, necrobioză etc.

Fie că prezinți sau nu vreunul dintre simptomele de mai sus, vizitele regulate la un medic ginecolog sunt necesare și singurele care pot diagnostica în mod cert prezența fibromului. Pentru informații suplimentare, consultă un medic specialist ginecolog și nu încerca remedii neverificate științific pentru că întârzie și compromit tratamentul corect!