Examenul ginecologic trebuie să facă parte din ritualul de îngrijire personală a fiecărei femei. O vizită la medicul ginecolog poate ajuta la prevenirea eventualelor probleme de sănătate, cum ar fi infecțiile cu transmitere sexuală, apariția unui fibrom uterin, a endometriozei și a premenopauzei.

Doamna doctor Zorela-Adriana Sgarbură, medic primar obstetrică-ginecologie și doctor în științe medicale recomandă ca “vizita la ginecolog să facă parte dintr-o atitudine profilactică a femeilor. Femeile trebuie să meargă periodic la control, o dată la șase luni sau măcar la un an. Semnalele de alarmă pentru un consult ginecologic de urgență sunt menstruațiile anormale, oboseala, precum și durerea în timpul actului sexual.”

Între testele pe care femeile trebuie să le efectueze anual se numără examenul mamar și examenul pelvic. Însă, unul dintre testele care reprezintă o parte esențială din ritualul de îngrijire personală este testul Papanicolau, care ajută la prevenirea sau detectarea eventualelor probleme de sănătate sau anormalități ce pot duce la apariția cancerului de col uterin. Numeroase studii recente recomandă ca fiecare femeie să facă testul Papanicolau cel puțin o dată la trei ani. În cazul femeilor care prezintă anumiți factori de risc, acest interval va fi stabilit împreună cu medicul ginecolog, în vederea măririi frecvenței efectuării testului pentru urmărirea atentă a evoluției celulelor cervicale.

De asemenea, nu trebuie uitat că în cazul fibromului uterin, ecografia cu transductor endovaginal deține un rol important în diagnosticarea și evaluarea acestuia, de la dimensiune, localizare și eventuale patologii asociate, având un rol important în decizia terapeutică.

Este important să rețineți faptul că aceste teste se efectuează cu scop preventiv și conduc la o îmbunătățire considerabilă a prevenirii afecțiunilor genitale, respectiv a calității vieții femeilor.