05 ianuarie 2015

Începutul de an reprezintă pentru mulți dintre noi posibilitatea de a o lua de la capăt, de a începe din nou și mai bine, atunci când ne promitem că vom fi mai buni cu noi înșine. Pentru că știm cât de importantă este sănătatea, ne dorim să venim în întâmpinarea celor care au nevoie de ajutor în prioritizarea acțiunilor pentru a acorda atenția neceasară nevoilor organismului. Așadar, un consult de rutină, general, la început de an ar trebui să se afle pe lista hotărârilor fiecăruia dintre noi.

Importanța vizitei regulate la ginecolog în rutina de întreținere a sănătății aparatului reproducător este subliniată de medici, iar investigațiile de la început de an sunt cu atât mai importante. Testul Papanicolau, ecografia abdominală, ecografia trans-vaginală și examenul secrețiilor vaginale, însoțite de analizele de sânge și urină și de măsurarea glicemiei sunt principalele teste recomandate de medici pentru această perioadă.

Testul Papanicolau reprezintă o parte esențială din ritualul de îngrijire personală, ce ajută la prevenirea sau detectarea eventualelor probleme de sănătate sau anormalități ce pot duce la apariția cancerului de col uterin. Principalul scop al acestui test este acela de a detecta apariția celulelor anormale la nivelului colului care, netratate, se pot dezvolta în celule canceroase. Experții recomandă femeilor să facă acest test cel puțin o dată la trei ani. Dacă există cazuri care prezintă anumiți factori de risc, atunci frecvența efectuării testului va fi stabilită împreună cu medicul ginecolog.

În ceea ce privește ecografia abdominală, aceasta este necesară pentru a investiga starea organelor vitale, precum ficatul, mult solicitat în perioadă sărbătorilor, sau rinichi, fiind utilă în depistarea eventualelor nereguli ale sistemului gastrointestinal.

De asemenea, pentru femei, o ecografie transvaginală va permite doctorului ginecologic să evalueze starea uterului și a ovarelor pacientei, cu ajutorul acesteia depistând existența ovarelor polichistice si a fibroamelor uterine.

Pentru întreținerea sănătății aparatului reproducător este recomandat atât un stil de viață chibzuit, dar și vizite regulate la medicul ginecolog pentru a preveni posibila apariție a unor afecțiuni. Ca parte a deciziilor luate pentru un an mai bun, este timpul să-ți faci o programare la ginecolog pentru un control de rutină!