Simptome care ne trimit la ginecolog

A devenit o obișnuință ca doctorii să ne atraga atenția asupra importanței implementării controalelor ginecologice regulate în rutina de îngrijire a sănătății aparatului reproducător. Există, însă, o pudoare caracteristică femeilor, care le determină să amâne momentul vizitei la ginecolog până într-atât încât durerile devin insuportabile.

De aceea, este important ca încă de la primele semne de durere să contactați medicul specialist în vederea unui control, pentru a putea descoperi afecțiunile la timp.  La fel de importantă este și relația stabilită cu medicul ginecolog, care poate determina frecvența cu care mergeți la control.

Unul dintre cei mai importanți indici ai faptului că o vizită la specialist se impune de urgență este durerea pelvină. Mulți dintre ginecologi atrag atenția asupra faptului că majoritatea femeilor cu vârsta de peste 30 de ani suferă de dureri care pot deveni cronice. Această durere pelvină poate fi clasificată în trei mari categorii:

  • Durere pelvină acută – care apare brusc și are o intensitate mărită
  • Durere pelvină cronică – o durere ce se poate întinde pe o perioadă de timp de trei luni sau chiar mai mult
  • Durere pelvină severă – cauzată, în general, de dismenoree

Sângerările vaginale anormale, cunoscute și sub denumirea de metroragii sau sângerări intermenstruale, sunt un alt semn al faptului că este necesar un consult ginecologic. Studii recente indică drept cauze sarcina, polipii și chiar fibromul uterin, între altele, pentru apariția unor astfel de sângerări. De reținut este faptul că în cazul femeilor aflate la menopauză, motivul principal al sângerărilor anormale este endometrul atrofic, iar în cazurile înregistrate la femeile aflate la premenopauză sau perimenopauza, care nu sunt gravide, aceste sângerări anormale sunt reprezentate de ciclurile anovulatorii.

Un al treilea simptom al necesității unei vizite urgente la medicul ginecolog este secreția vaginală anormală, aceasta variind în culoare de la gri la maroniu sau chiar verzuie, având un miros puternic. Mai mult decât atât, aceasta crește în cantitate și devine deranjantă, suferind modificări și la nivelul consistenței – poate fi apoasă, dură sau chiar brânzoasă. Această anormalitate pote fi însoțită și de mâncărimi sau senzație de usturime, cu dureri în timpul actului sexual sau chiar la urinare. Un puternic semnal de alarmă este și o secreție vaginală însoțită de sânge. Cele mai frecvente cauze ale unei astfel de anomalii sunt candidoza, gonoreea, vaginoza bacteriană, infecția cu chlamydia sau infecția cu trichomonas.

Ca întotdeauna, pentru un diagnostic exact și un tratament corect se impune o vizită la medicul ginecolog!