Sarcina în prezența unui fibrom uterin de mici dimensiuni

Femeile diagnosticate cu fibrom uterin, care răman însărcinate, trebuie să ia în considerare faptul că în perioada gravității fibromul poate să crească în dimensiuni, dar și că pot întâmpina contracţii uterine, dureri abdominale şi sângerări. Unul dintre motivele pentru care fibromul se poate mări este alimentarea din abundenţă cu sânge. O parte din acesta va merge la placentă, o parte la uter, astfel că tumora va primi suficienţi nutrienţi încât să crească.

Vestea bună este că sarcina  poate fi dusă la termen, iar doctoral ginecolog poate recomanda susținerea sarcinii cu un tratament progestativ.  Pentru femeile care prezintă un fibrom uterin, în cele mai multe cazuri va fi  recomandată operația de cezariană, însă există şi şansa naşterii vaginale, dacă poziția și dimensiunea fibromului nu reprezintă un risc în expulzia fătului.”

Hormonii din cele nouă luni de sarcină favorizează creşterea tumorilor benigne și există posibilitatea ca femeile care aleg operația de cezariană să considere că excizia fibromului poate avea loc concomitent. Este bine de știut că cezariana este în sine o procedură extenuantă, iar excizia fibromului după ce corpul pierde sânge pune în pericol uterul, existând riscul pierderii acestuia. Așadar, dacă medicul ginecolog recomandă îndepărtarea chirurgicală a fibromului, aceasta operație poate fi realizată în condiții de siguranță la minim 6 luni după naștere.

Ideal  este ca înainte de a rămâne însărcinată sa efectuați un control medical amănunțit, care include și un consult ginecologic, pentru a stabili prezența sau absența unui fibrom sau a altor afecțiuni care pot împiedica sau îngreuna apariția unei sarcini. Întotdeauna decizia terapeutică se ia împreună cu medicul ginecolog, după ce acesta a avut grijă să vă explice implicațiile diagnosticului și totalitatea opțiunilor de tratament.