11 mai 2015

Problemele ginecologice sunt o experienţă pe care orice femeie o poate întâlni de-a lungul vieţii sale. Este foarte important ca în astfel de situaţii să încercăm să prevenim sau să mininizăm riscurile. Un control ginecologic regulat este primul pas pe care orice femeie, conştientă de sine, trebuie să îl întreprindă. Controlul ginecologic ne poate ajuta să descoperim orice problemă  în stadiul iniţial astfel încât o intervenţie chirurgicală să poate fi evitată.

Putem da exemplul a două afecţiuni medicale, endometrita şi fibromul uterin. Statistici recente arată că în cazul acestora, recomandarea medicală frecventă vine sub forma unei intervenţii chirurgicale, în condițiile în care fibromul uterin poate fi depistat în stadiu incipient doar printr-un consult ginecologic, printr-o ecografie intra sau transvaginală.

Endometrita este o afecţiune ce se caracterizează printr-o inflamaţie a endometrului (mucoasa uterină), provocată de o infecţie. Mai mult de o zecime dintre femei au endometrită. Orice tânară femeie ce se plânge de dureri severe în timpul menstruaţiei, suferă cel mai probabil  de această afecţiune. Endometrita este şi cauza infertilităţii pentru cel puţin o treime dintre femei.

În trecutul apropiat, soluţia recomandată femeilor cu endometrită era de a li se îndepărta uterul, ceea ce însemna că acestea nu mai puteau avea copii. Astăzi, îndepartarea uterului şi a ovarelor este luată in continuare ca o soluţie viabilă pentru pacientele cu o forma mai gravă afecţiunii, însă ginecologii vă pot prezenta varianta unui tratament hormonal ce poate stabiliza şi rezolva problema.  Hormonii sunt cei care influentează dezvoltarea endometritei şi nu de puţine ori, această soluţie poate fi mai eficientă.

Histerectomia este o intervenţie chirurgicală pe care medicii o propun, în general, pacientelor ce suferă de fibrom uterin. Histerectomia totală este o procedură chirurgicală prin care se îndepartează uterul şi colul uterin. Histerectomia subtotală păstrează colul uterin, fiind îndepărtat numai uterul. Histerectomia radicală îndepartează uterul, colul uterin, ovarele, toate structurile ce susţin uterul, şi uneori, ganglionii limfatici şi este indicată în tratamentul cancerului uterin, de col uterin sau al endometriozei.

Statistici făcute recent  in Statele Unite ne arată ca 1 din 3 femei recurg la histerectomie deşi problema poate fi soluţionată și prin tratament hormonal, atunci când este depistată într-o fază de început.

Intervenţiile de acest gen pot avea drept urmare o perioadă lungă de recuperare, risc crescut de infecţii,  infertilitate şi menopauză indusă chirirgical. De aceea este esenţial ca orice femeie să meargă cu regularitate la un control ginecologic. Aceste vizite la medic nu doar că pot conduce la descoperirea unei probleme în stare iniţială, ci pot, de asemenea, să ne dea măsura întregii plaje de variante disponibile.