Polipii endometriali – afecțiune a uterului

Polipii endometriali sunt suprainfecții localizate ale endometrului (strat uterin intern), necanceroase, care se dezvoltă în cavitatea uterină, acolo unde se pot dezvoltă și fibroamele uterine. Astfel, există două tipuri de polipi: sesil, care are o bază de implantare largă, sau pedunculat, poziționat pe un peduncul alungit. Rareori, există cazuri când aceștia includ zone de creștere neoplazică (benigne sau maligne) cunoscute sub numele de hiperplazie adenomatoasă (creștere benignă a endometrului) sau adenocarcinoame endometriale (tumori maligne ale componenței glandulare a endometrului ), care au fost raportate la numai 0,6 % din cazurile de polipii endometriali.

Prevalența polipilor uterini este estimată la 10% până la 24% din femeile care au trecut printr-o operație de histerectomie sau de biopsie localizată a endometrului. Este important de știut faptul că această afecțiune este mai des întâlnită în rândul femeilor cu vârsta de peste 20 de ani. Incidența polipilor crește constant, odată cu înaintarea în vârstă, cu preponderență în jurul vârstei de 50 de ani, scăzând în mod gradual după menopauză.

Unul dintre cele mai relevante semne ale faptului ați putea dezvolta polipi endometriali este metroragia, prezentă și în cazul fibroamelor uterine, care înseamnă sângerări neregulate și abundente, raportată în 50% din cazurile simptomatice. Și sângerările post-menstruale reprezintă o tulburare funcțională des întâlnită în cazul polipilor, dar și a fibromului uterin. Este important de reținut faptul că, în general, 25% din sângerările anormale atât la femeile aflate în premenoupauză cât și pentru cele în post-menopauză sunt cauzate de polipii endometriali.

Acesta este un motiv în plus pentru care vizita la medicul ginecolog ar trebui să fie prioritară în rutina de îngrijire personală. Mai mult decât atât, în urma analizelor necesare stabilirii tipului de afecțiune, specialistul vă poate recomanda tratamentul potrivit și, împreună, vă puteți decide asupra pașilor de urmat.