5 mai 2015

Pentru că este important să fim mereu informate, ne-am gândit că o scurtă trecere în revistă a unor moment cheie în evoluția științei, în special a ginecologiei,  ar fi utilă pentru a ne reaminti faptul că orice problemă tinde să aibă o soluție. 

1500 - Acest an ne-a adus prima operație de cezariană documentată, în care atât mamă cât și copilul au supraviețuit. Putem spune că anul 1500 a reprezentat un punct de răscruce în evoluția științei.

1809 - Are loc prima operație de îndepărtare a unui chist ovarian. Deși poate părea ceva banal, pentru vreme aceea a reprezentat un pas revoluționar.

1813 - A avut loc prima histerectomie vaginala totală, printr-o procedura modernă și documentată. 200 de ani mai târziu, această histerectomie este cea mai des efectuată operație  chirurgicală.

1827 - A avut loc prima ascultatie a bătăilor cardiac fetale.

1866 - Acest an a reprezentat și el o direcție revoluționară pentru studiile de fertilitate, fiind anul în care a avut loc prima inseminare artificial la o femeie.

1898 - A fost anul în care a avut loc prima histerectomie radicală de succes efectuată pe cale abdominală, pentru cancerul de col uterin.

1900 - Are loc prima utilizare a anesteziei spinale în travaliu iar la scurt timp, prima utilizare a anesteziei epidurale.

1941 - Se  definitivează procedura pentru primul test de depistare în masă a cancerului de col uterin.

1942 - Are loc prima utilizare cu succes a penicilinei la o paciență, Anne Miller, pentru un avort septic.

1978 - Reușește cu succes prima fertilizare în vitro.

Următoarele decade au fost extrem de prolifice în zona cercetării medicale. Din ce în ce mai multe tratamente s-au descoperit datorită evoluției tehnologiei. Responsabilitatea noastră este doar de a face o vizită regulată ginecologului pentru a preveni sau a depista în stadiu incipient orice afecțiuni posibile. Trebuie să reținem că primul și poate cel mai important pas, este de a ne menține informate în legătură cu starea sănătății noastre.