Perspective actuale asupra fibromului uterin

Fibromul uterin este cea mai răspândită afecțiune în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă, fiind o tumoră benignă, așadar necanceroasă. Până în momentul de față, cauzele pentru care se instalează această afecțiune rămân necunoscute, fapt care i-a determinat pe cercetători să inițieze tot mai multe studii, ce înfățișează posibile cauze ale apariției fibromului.

Care sunt cele mai noi descoperiri privind această afecțiune atât de răspândită?

Studii mai vechi  indică o legătură între prima menstră timpurie și apariția fibromului uterin1, iar  cele mai recente cercetări au confirmat această legătură. Astfel, menstra timpurie reprezintă un factor de risc și pentru alte afecțiuni hormonale precum cancerul endometrial2 sau de sân3.

Un alt factor de risc identificat recent este aportul mare de cofeina, precum și consumul mare de alcool. Astfel, femeile care consumă cafea și alcool prezintă un risc mai mare de a dezvolta fibrom uterin comparativ cu acelea care nu consumă astfel de băuturi. Mai mult, există o conexiune și între doza zilnică de cofeină sau alcool, perioada de consum și leiomiom.

Pe lângă acești factori de risc, o influență o au și factorii metabolici, regimul alimentar, stresul și factorii de mediu. Stresul crește activitatea progesteronului, unul dintre hormonii care se consideră a fi responsabili de leiomiom. De asemenea, și infecțiile vaginale netratate la timp pot conduce la apariția fibromului uterin.

Cele mai recente studii privind legătura dintre nutriție și fibromul uterin arată că soia echilibrează nivelul de estrogen din corp, atunci când acesta este crescut, inducându-se ipoteza că soia ar putea reduce riscul apariției fibromului uterin.

Dincolo de metodele moderne, conservatoare sau chirurgicale, de tratament, în prezent se testează și efectele unor inhibitori precum vitamina D și extractul de ceai verde.

Interesul tot mai mare pe care specialiștii și cercetătorii îl acordă acestei afecțiuni atât de răspândite, fibromul uterin, este o dovadă a faptului că femeile care experimentează simptomele afecțiunii au nevoie și pot fi ajutate de medici specialiști. Consultă medicul ginecolog și solicită-i sfaturile la tot pasul, dar în același timp, încearcă să adopți un stil de viață sănătos, care presupune o nutriție echilibrată, odihnă și sport.