Mitul Menopauzei

Există din ce în ce mai multe cazuri de femei, cu vârsta de peste 40 de ani, diagnosticate cu una dintre formele de fibrom uterin, care întârzie tratamentul recomandat în urma unei discuții cu medicul ginecolog din cauza “mitului menopauzei”. Conform acestui mit, fibroamele uterine se micșorează de la sine după menopauză, fapt care este, însă, eronat și neconfirmat de studii de specialitate.

Atunci când femeile ajung la menopauză, presupunând că pacienta nu a fost supusă unei terapii de înlocuire a hormonilor, stimularea cu estrogen este eliminată. Asta presupune încetarea procesului de creștere a fibromului uterin. Este important de reținut faptul că s-au înregistrat cazuri în care fibroamele uterine s-au resorbit de la sine datorită încetării vascularizării, dar nu este un adevar general valabil și, în cele mai multe dintre cazuri, masele fibromatoase rămân relativ neschimbate după menopauză. Astfel, este recomandat pentru toate pacientele cu mase fibromatoase să nu întârzie tratamentul cu speranța că acestea se vor subția după menopauză.

Mai mult decât atât, vizita la medicul ginecolog ar trebui să facă parte din ritualul de îngrijire personală al fiecărei femei. Tratamentul pe care fiecare pacientă îl va urma trebuie stabilit numai în baza recomandărilor specialistului, după efectuarea analizelor necesare. Pentru a evita răspândirea miturilor legate de fibromul uterin este foarte important ca relația cu medicul ginecolog să fie una deschisă și, mai ales, să fie prima sursă pentru a afla răspunsuri legate de fibromul uterin sau alte afecțiuni specifice aparatului reproducător feminin.