12 noiembrie 2013

Lansarea campaniei Fibromul uterin – află, discută, decide!De la stanga la dreapta:
  • Prof. Dr. Gh. Peltecu, Directorul Spitalului Filantropia Bucuresti 
  • Mihaela Tatu  
  • Medic primar obstetrica ginecologie, doctor in stiinte medicale Zorela Sgarbura 
  • Prof. Dr. Florin Stamatian, Membru al Academiei Romane de Stiinte Medicale, invitat in calitate de Presedinte al SROG(Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie) si initiator al campaniei  
  • Andreea Berecleanu

Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie din România, cu sprijinul companiei Gedeon Richter, a lansat pe 12 noiembrie 2013 campania de informare ”Fibromul uterin – află, discută, decide!”. Iniţiativa este menită să atragă atenția asupra incidenței crescute a fibromului în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă și asupra opțiunilor moderne de tratament. 

Conform unui prestigios studiu1, până la vârsta de 35 de ani, 40% dintre femei dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani.

In plus, studiile arată că femeile așteaptă până la 5 ani pentru a consulta un medic ginecolog2, fapt care duce la creșterea riscurilor asupra sănătății, dar și la necesitatea ulterioară a unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia. Totuși, în unele cazuri, această procedură medicală este singura opțiune de tratament. Decizia asupra celui mai bun tratament se va baza pe o discuție cu medicul specialist pornind de la particularitățile fiecărei paciente. 

”Vizita la ginecolog trebuie să facă parte dintr-o atitudine profilactică a femeilor. Odată cu apariția menstruației, femeile trebuie să meargă periodic la control, o dată la șase luni sau măcar la un an. Semnalele de alarmă pentru un consult ginecologic de urgență sunt menstruațiile anormale, oboseala, precum și durerea în timpul actului sexual”, recomandă Dr. Zorela-Adriana Sgarbură - medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale. 

”Fibromul uterin nu trebuie să îți schimbe prioritățile în viață, de aceea trebuie să învățăm să ajungem la un control de specialitate la fiecare 6 luni. Am aflat din proprie experiență ce repede evoluează o astfel de afecțiune, chiar și în câteva luni, astfel că un control făcut la timp te poate scuti de proceduri chirurgicale ireversibile și te poate ajuta să îți menții sănătatea fizică și emoțională. Nu trebuie să ne temem sau să ne rușinăm de un astfel de diagnostic, căci fibromul uterin este o afecțiune a femeilor din zilele noastre. Important este să consultăm un specialist de două ori pe an, iar odată diagnosticat, să discutăm cu acesta soluțiile de tratament”, a declarat Mihaela Tatu, brand ambasador al campaniei „Fibromul uterin – află, discută, decide!”. 

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine, apar în general la femeile aflate la vârsta fertilă şi afectează atât statusul emoțional, cât și randamentul femeii diagnosticate.1. Day Baird D, Dunson DB, Hill MC, Cousins D, Schectman JM. High cumulative incidence of uterine leiomyoma in black and whitewomen: ultrasound evidence. Am J Obstet Gynecol 2003;188:100–7;

2. Dowens E, Sikirica V, Gilabert – Estelles J. et al. The burden of uterine fibroids in five European countries. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2010; 152 (1), 96-102.