4 septembrie 2016

Femeile sunt ființe flexibile. Cum altfel ai explica faptul că atât de multe dintre noi îndură simptomele supărătoare? De exemplu, menstruațiile abundente: sângerările puternice este unul dintre cele mai comune simptome ale fibromului și poate influența serios stilul de viață. Pentru unele femei, sâgerările sunt atât de abundente încât sunt nevoite să își schimbe absorbantul la fiecare jumătate de oră sau să dubleze numărul acestora. Multe sunt forțate să își ia timp liber de la muncă și să anuleze întâlnirile sociale. Nevoia de a merge la toaletă de mai multe ori pe noapte nu te ajută prea mult nici pentru somn.

Cu 40% dintre femeile cu vârsta între 35 și 55 de ani afectate de aceste tumori benigne uterine, prea multe dinte noi amâna vizita la doctor. Într-adevăr există destul moduri de a preveni scurgerile jenante, dar să înduri sângerările menstruale abundente nu este o soluție. Netratat, fibromul poate crește în dimensiuni, în timp ce pierderile excesive de sânge în fiecare lună pot crește riscul anemiei feriprive (prin deficit de fier). Suplimentele pe bază de fier pot ajuta în acestă situație, însă nu vor rezolva adevărata problemă. 

Din păcate, sângerările abundente nu sunt singurul simptom al fibromului uterin. Acesta se poate manifesta și prin menstruații dureroase, dureri de spate și sesibilitate pelviană, dar și disconfort în timpul actului sexual. Unele femei confruntă aceste simptome cu stoicism, îndură crampele și disconfortul sau iau calmate atunci când durerile devin insuportabile, însă acest lucru nu tratează cauza, ci doar simptomele. Nimeni nu ar trebui să se lupte cu durerea sau să se trateze singur în fiecare lună, fiind un motiv întemeiat să discuți cu doctorul.

Din cauza presiunii pe care fibromul o exercită asupra zonei pelviene, acesta poate afecta și mersul la toaletă, determinând presiunea intestinelor și urinări frecvente. Pentru unele femei, acest lucru înseamă disconfort continuu, fără să ne gândim la grija de a fi tot timpul în aproprierea toaletei. Multe se obișnuiesc cu acest obicei, fără să realizeze că a devenit o povară.

În timp ce este bine să rămâi optimistă în legătură cu sănătatea ta – fibromul nu pune viața în pericol, nu-i așa? – este important să acționezi. Orice schimbare a menstruației sau a obiceiurilor sanitare trebuie întotdeauna investigate pentru a putea elimina alte afecțiuni mai grave. De asemenea, fibromul poate avea impact asupra fertilității. Prezența acestuia ar putea îngreuna apariția unei sarcini, iar probabilitatea complicațiilor în timpul sarcinii este mai ridicată. Deci, dacă plănuiești să îți intemeiezi o familei, iată un alt motiv bun să vorbești cu doctorul.

Mai presus de toate, fibromul nu a fost niciodată mai tratabil. Există multe opțiuni, de la operații prin care poate fi eliminat, până la terapii minim invazive sau pastile care îl pot micșora și ajuta la controlarea fluxului menstrual. Trebuie doar să găsești cel mai eficient tratament pentru tine. Deci, dacă simți în continuare că poți să faci față simptomelor fibromului, nu este nevoie. Fă o programare la doctor astăzi și revedincă-ți viața.