Histerectomia și urmările sale

Histerectomia este soluţia pe care medicii o propun, în general, pacientelor ce suferă de fibrom uterin. Înainte de a lua o astfel de hotărâre este important să ştim toate detaliile unei astfel de intervenţii chirurgicale. Cereţi opinia specialiştilor atunci când sunteţi diagnosticată cu fibrom uterin şi cântăriţi cu grijă toate opţiunile. 

Histerectomia totală este o procedură chirurgicală prin care se îndepartează uterul şi colul uterin. Histerectomia subtotală păstrează colul uterin, fiind îndepărtat numai uterul; mai este denumită şi histerectomie „supracervicală” sau „parţială”. Histerectomia radicală îndepartează uterul, colul uterin, ovarele, toate structurile ce susţin uterul, şi uneori, ganglionii limfatici şi este indicată în tratamentul cancerului uterin, de col uterin sau al endometriozei.

Recuperarea poate dura până la 8 săptămâni, în funcţie de gravitatea intervenţiei. Una dintre urmările frecvente în cazul histectomiei este incompetenţa regiunii pelviene. După o astfel de intervenţie, o mare parte din femei dezvoltă afecţiuni legate de slăbirea musculaturii pelvine şi a ligamentelor ce susţin vaginul, vezica urinară şi rectul. Aceasta afectare a ligamentelor si musculaturii pelvine, poate determina apariţia problemelor la nivelul intestinelor şi a vezicii urinare, precum cistocelul, rectocelul sau incontinenţa urinara. În unele cazuri este nevoie de încă o intervenţie chirurgicală pentru rezolvarea acestor probleme.

O altă problemă de care ne putem lovi este uscăciunea vaginală, datorată nivelului scăzut de estrogen ce apare, de obicei, dupa extirparea ovarelor (ooforectomie). De asemene, aceasta poate apare treptat după histerectomie.  Există posibilitatea apariţiei unui contact sexual dureros. Folosirea unei creme sau a tabletelor vaginale cu un conţinut scăzut de estrogen, poate reda umiditatea normală a vaginului şi reduce riscul apariţiei iritaţiilor la acest nivel. Dacă prezentaţi şi alte simptome specifice menopauzei, se recomandă consultul medical şi evaluarea necesităţii folosirii terapiei de substituţie hormonală.

Deşi eficientă în tratarea fibromului, această intervenţie chirurgicală are multiple efecte adverse. În ultimii ani, cercetările în acest domeniu au dus la descoperirea unui tratament alternativ, pe bază de hormoni, ce poate avea ca rezultat descreşterea fibromului uterin.  Este bine ca înainte de orice hotărâre să fim conştiente de toate variantele pe care le avem , de aceea consultul ginecologic regulat este atât de important.