24 august 2017

gedeon 2

Fiica ta crește. Uneori, acest lucru te încântă și te face să te simți mândră, alte ori poate fi stresant. Adolescența este un timp greu de parcurs în siguranță. Fiica ta este suficient de independentă încât să ia singură decizii care vor avea consecințe pe termen lung. Are ea oare informațiile corecte și pregătirea necesară pentru a-și alege o cale care îi poate asigura sănătatea și fericirea pe termen lung?

Ce vrea să știe fiica ta

O situație în curs de schimbare va stârni întrebări. Orice fată, din orice cultură din întreaga lume, va avea întrebări atunci când va sesiza schimbări în corpul ei și al celor din jur. O fetiță va observa cum burta mamei devine din ce în ce mai proeminentă până când, deodată, apare un bebeluș în familie. Ce mai schimbare! Cum s-a întâmplat asta? este întrebarea la care se caută răspuns.

Toate fetițele cresc, se apropie și trec prin adolescență, o perioadă care stârnește și mai multe întrebări. Unele întrebări sunt de natură fizică: despre corpul în schimbare. Alte întrebări sunt de natură emoțională: despre emoțiile care evoluează, despre relațiile cu prietenii – de ambele sexe.

Fiica ta vrea să știe cum să navigheze noul univers pe care îl experimentează.

 • Cum înțeleg ce se întâmplă?
 • Cum pot să am grijă de mine?
 • Ce este normal?

Are pe cineva care să o îndrume?

Ce trebuie să știe fiica ta

Care sunt subiectele pe care fiica ta ar trebui să le conștientizeze și despre care ar trebui să aibă informații corecte? Te invităm să parcurgi câteva dintre materialele pe care ți le punem la dispoziție mai jos, pentru o înțelegere mai aprofundată.

Fizic

 • Cum funcționează sistemul ei reproducător
 • Toate modurile în care corpul ei se schimbă în timpul pubertății
 • La ce să te aștepți atunci când apare primul ciclu menstrual
 • Ce este sângerarea abundentă, ce ar putea să o cauzeze, și care sângerare este considerată abundentă
 • Conștientizarea ritmului corpului ei și cum să-ți dai seama dacă o schimbare sau un simptom este anormal
 • Importanța vizitelor la ginecolog pentru controale de rutină și eventuale îngrijorări

Emoțional

 • Cum se construiește o relație sănătoasă din punct de vedere emoțional
 • Conștiința emoțională de sine
 • Respectul de sine și pentru propriile limitele
 • Respectul pentru alții și pentru limitele lor
 • Responsabilitatea în deciziile care pot afecta viața altora

Sexual

 • Contracepție
 • BTS (ex. chlamydia, gonoree, sifilis)
 • HIV/SIDA

Consecințele necunoașterii acestor aspecte

WebConsecințele fetelor care trec prin adolescență, în lumea modernă de astăzi, fără pregătire în ceea ce privește educația pentru sănătate și sexualitate sunt clare, raportează Direcția Generală de Politici Interne a Parlamentului European. “Experții au demonstrat în numeroase studii și rapoarte că o educație sexuală defectuoasă sau insuficientă conduce la o creștere a ratei de sarcină în rândul adolescentelor și a numărului de persoane care suferă de SIDA și boli cu transmitere sexuală.”          

Numerele vorbesc de la sine. Studiul menționat mai sus despre educația sexuală în Uniunea Europeană arată că “Țările Nordice și Benelux sunt cunoscute pentru cea mai înaltă calitate a educației sexuale, în timp ce estul și sudul Europei au programe de educație sexuală deficitare sau inexistente.”

Care sunt rezultatele? “Cazurile noi de HIV cresc de trei noi mai rapid în Europa de Est față de Europa Occidentală.” Nu doar atât, dar “rata de sarcină în rândul adolescentelor se situează între 2 și 5% în Marea Britanie, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Lituania și Estonia în Europa, dar este sub 2% în majoritatea statelor membre ale UE.”

OMS/Europa atribuie “complicațiile sarcinii și nașterii, avorturile riscante, infecțiile sistemului reproducător, violența sexuală și cauza femeilor care mor de un cancer care poate fi evitat” unei lipse de educație disponibilă privind sexualitatea, în unele țări europene.

E nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil

De unde ar trebui să provină educația tinerelor femei privind sănătatea reproducerii și sexualitatea? Ei bine, dacă ne dorim ca educația să fie cu adevărat eficientă, atunci nu ar trebui să existe doar o singură sursă.

În țările în care educația sexuală este obligatorie, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor membre ale UE (cu excepția Bulgariei, Ciprului, Italiei, Lituaniei, Poloniei, României și Marii Britanii), profesorii din școli sunt adesea prima linie a educației sexuale. Cu cât un profesor este mai bine instruit să predea acest domeniu, cu atât mai eficient va fi programul. În plus, capacitatea profesorului de a “răspunde la toate întrebările auditoriului fără a-și exprima opiniile personale” contribuie la succesul programului.

Dar profesorii nu sunt, și nu ar trebui să fie, singurii educatori. Un factor suplimentar în programele de educație sexuală de mare succes este “implicarea părinților. Ei au dreptul să contribuie la cunoștințele copiilor lor în această privință.” Acesta este copilul tău și este vorba despre viitorul său. Participarea ta afectivă contează – și poate avea un impact semnificativ.

Vrem ca fiicele noastre să aibă un viitor sănătos și fericit, relații de succes și alegeri pozitive. Să investim în educaţia fetelor noastre și să le oferim informațiile și conștientizarea de care au nevoie.

Sursa: https://itismychoice.net/2017/07/10/daughter-health-education-include/