Fibromul uterin si sarcina

Fibroamele uterine afectează în puține cazuri concepția, respectiv sarcina, iar acest lucru se întâmplăatunci când fibromul este poziționat de așa natură încât obturează trompele uterine și împiedică trecerea spermatozoizilor.De asemenea, pe parcursul sarcinii, dacă fibromul este situat în apropierea embrionului, acesta poate îngreuna dezvoltarea fătului, prin vascularizare locală excesivă. În oricare dintre aceste situații, pentru o soluție adecvată, personalizată și optimă fiecarui caz in parte, se recomandă vizita periodică la medicul ginecolog. 

Fibroamele uterine pot crește pe parcursul sarcinii, de asemenea pot scădea, dar pot să rămână la fel, o influență majoră (mai ales pentru creșterea lor) având-o nivelul crescut de estrogen. Nu există totuși cercetări care să susțină varianta creșterii fibroamelor în timpul sarcinii, de regulă s-a constatat că fibroamele își mențin dimensiunea anterioară instalării sarcinii. 

În privința apariției lor, există studii conform cărora fibromul uterin poate apărea, adesea, și în perioada sarcinii. De cele mai multe ori acestea nu prezintă niciun risc, dar întotdeauna o monitorizare atentă a sarcinii este recomandată. 

Cercetările arată că femeile însărcinate care descoperă un fibrom uterin sunt foarte puțin expuse riscului de a pierde sarcina sau de a naște prematur. În general, fibroamele multiple și cele submucoase mari care deformează cavitatea uterină sunt cele care provoacă cele mai multe probleme. 

De multe ori, mai ales când fibromul este asimptomatic, nici măcar nu se face simțită prezențaacestei tumori. De aceea, este important ca înainte de a rămâne însărcinată sa treci printr-un control medical amănunțit, care include și un consult ginecologic, pentru a stabili prezența sau absența unui fibrom sau a alor afecțiuni care pot împiedica sau îngreuna apariția unei sarcini.