Fibromul uterin şi dieta

Este puţin probabil ca dieta să poată duce la dispariţia fibromului uterin însă studiile recente demostrează că ceea ce mâncăm poate avea un impact asupra evoluţiei sale. Există cercetări recente, conform cărora anumite grupe de alimente sau lipsa lor pot influenţa creşterea fibromului uterin.

Un studiu recent efectuat pe un eşantion de 22 000 de femei afro-americane a demonstrat că femeile care consumă produse lactate  ( brânzeturi, iaurturi, lapte integral sau degresat, îngheţată), cel puţin o dată pe zi, sunt mai puţin predispuse a fi diagnosticate cu fibrom uterin. Efectul protector al lactatelor pare sa vină din capacitatea calciului de a reduce proliferarea celulelor afectate şi a acidului butiric, considerat un puternic agent antioncogen care inhibă evoluţia celulelor bolnave.

Un alt factor important legat de dietă, de care este bine să ţinem cont, este indexul glicemic. Acest index măsoară efectul carbohidraţilor din perspectiva concentrației de zahăr pur. Cu cât indexul glicemic al alimentelor pe care le consumăm este mai mare, cu atât crește riscul apariţiei unei tumore din cauza organismului care va secreta mai multă insulă pentru a putea prelucra alimentele din categoria zaharuri și carbohidrați. Studii realizate in vitro arată că celulele fibromului uterin se dezvoltă în prezenţa unui index glicemic modificat.

Un alt subiect care ridică semne de întrebare este consumul de soia, care ar putea promova sau inhiba creşterea formaţiunilor tumorale ce depind de estrogen, soia fiind o cunoscută sursă de estrogeni.

Deşi unele dintre aceste studii sunt încă în fază experimentală, ele reuşesc să tragă un semnal de alarmă făcându-ne să fim atente la funcţionalitatea întregului organism.  O dieta corectă şi echilibrată, precum și consultarea unui specialist și efectuarea analizelor uzuale în mod regulat, ne poate ajuta să corectăm predispoziţiile genetice de care suferim.

În cazul în care am fost deja diagnosticate cu fibrom uterin, tot ce putem face este să ne informăm asupra tuturor mijloacelor de tratament și de a ne consulta cu doctorul ginecolog în privința tratamentului adecvat anamnezei personale.

Este doar responsabilitatea noastră să fim precaute şi să ţinem lucrurile sub observaţie!