20 mai 2015

Un studiu de specialitate, de la inceputul anilor 90, tratează subiectul unei posibile corelări între fibroamele uterine şi bolile tiroidei. Autorii săi încercau să investigheze asocierea dintre fibromul uterin si disfuncţiile tiroidiene în cazul femeilor ce suferă de infertilitate.

În cazul acesta, au fost testate 215 femei care erau infertile, fiind supuse unei ecografii pentru a determina prezenţa sau absenţa unui fibrom.  De asemenea, au fost prelevate si mostre de sânge pentru a vedea daca suferă de hiper/hipotiroidism. 

Rezultatele studiului au fost uimitoare, pentru că 51 din cele 215 femei, adică un procent de 24% dintre participantele la studiu au fost diagnosticate cu fibrom uterin.

În urma unei game extinse de analize şi teste medicale, s-a descoperit că hipotiroidismul creşte de aproximativ trei ori riscul de a dezvolta un fibrom uterin. O altă descoperire este legată de faptul că fibroamele de dimensiuni mai mari au fost descoperite în cazul femeilor cu hipotiroidism, având o medie medie de 7 cm față de 3 cm, dimensiunea în cazul celor fără disfuncţii tiroidiene.

În ultimii ani relaţia dintre fibromul uterin si tiroidă a ridicat încă și mai multe semne de întrebare. Din păcate, studiile nu sunt încă total concludente, dar cercetările continuă în această direcţie.

Putem concluziona asupra acestui studiu cu sugestia că femeile diagnosticate cu hipertiroidism nu trebuie să excludă posibilitatea apariției unui fibrom uterin. Fiind conștiente de iminența dezvoltării unui fibrom uterin și de faptul că este una dintre afecțiunile care nu are semnale de avertisment clare, cel mai bine este să recurgem la vizite regulate la doctoral ginecolog, care poate identifica orice problemă aflată încă în stadiu incipient.