Fibromul uterin și anemia

Studiile recente arată că fibromul uterin apare frecvent la femeile cu vârstă cuprinsă între 30-40 de ani, iar specialiștii susțin că până la vârsta de 50 ani peste 80% dintre femei ajung să dezvolte fibroame uterine. Cu toate acestea, este foarte important de știut că fibromul uterin nu este o tumoră cancerigenă, ci o masă celulară care se dezvoltă la nivelul uterului: fie în interiorul cavității uterine, fie în exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia.

Este bine de știut că aceste tumori necancerigene pot fi asimptomatice sau pot prezenta simptome ușoare, de aceea este recomandat un consult ginecologic periodic. De asemenea, e nevoie să vă adresați medicului atunci când vă confruntați cu un ciclu menstrual prelungint și abundent sau când încercările de a rămâne însărcinată dau greș, acestea fiind două dintre posibilele indicii ale existenței unui fibrom.

O complicație des întâlnită cauzată de fibromul uterin este și ANEMIA.

Anemia apare atunci când organismul nu poate produce sânge la fel de repede pe cât este pierdut. În consecință, cantitatea de hemoglobină din globulele roșii este diminuată. Globule roșii, celulele care transportă oxigenul la țesuturi, constituie aproximativ jumătate din sângele care curge prin vene și artere, iar, zilnic, aproximativ 100 milioane de celule sanguine se formează în măduva osoasă. 

Materiile prime necesare pentru producerea a noi globule roșii (eritrocite) sunt fierul, proteinele si vitaminele, în special acidul folic (vitamina B9) si vitamina B12. Dintre acestea fierul și proteinele sunt esențiale în construirea hemoglobinei. 

Printre cele mai bune remedii naturiste pentru combaterea anemiei sunt creșterea cantității de fier din dietă și administrarea de multivitamine.  Mai exact, o dietă adecvată în tratarea anemiei trebuie să asigure 18 până la 20mg de fier pe zi.

Printre cele mai bune surse de fier se află carnea roșie, sparanghelul, spanacul, varza și mazărea, bananele, prunele și strugurii rosii, fructele de mare, boabele de soia, mierea, fasolea, dar și pâinea îmbogățită cu fier. În cazul în care necesarul de fier nu este atins cu dieta, se va administra un supliment de fier sau un complex de multivitamine. În plus, este recomandat să avem o dietă bogată în vitamina C, care ajută la absorția eficientă a fierului.