19 iulie 2016

Fibromul uterin este una dintre cele mai mari provocări de săntătate pentru 24 de milioane de femei din Europa1.

De ce? Pentru că să mergi la doctor și să fi diagnosticată și tratată de fibrom implică sacrificii de feminitate, sexualitate și chiar fertilitate.

Dar alternativa este să te confrunți cu fibromul și simptomele aferente, incluzând sângerări abundente, balonare și durere abdominală, complicații când vine vorba de fertilitate și de sarcină, durere în timpul actului sexual și urinării și probleme intestinale.

Acesta este dilema grea cu care se cofruntă în fiecare zi femeile – în special cele care sunt la vârsta fertilă – care suferă de fibroame simptomatice.

Dilema „Îmi vizitez doctorul?”

Fibromul apare la aproximativ 20-40% dintre femeile la vârsta fertilității, iar 25-50% dintre acestea experimentează simptome care au impact negativ asupra vieții lor de zi cu zi, performanței în muncă, asupra relației și a vieții sexuale2.

Femeile descriu dureri abdominale teribile, nevoia de a-și schimba absorbantul la fiecare 40-60 de minute, dormitul pe o grămadă de prosoape în caz de scurgeri abundente, probleme de concepție, oboseală severă și dureri în timpul sexului.

Toate acestea au un impact puternic asupra abilităților femeii de a munci, de a menține relații, să nu mai vorbim de păstrarea încrederii în sine.

Totuși, incredibil, femeile așteaptă peste cinci ani pentru a vizita un doctor în legătură cu problema fibromului3.

De ce? Multe femei se simt jenate de aceste simptome, mai ales dacă viața personală și cariera le sunt afectate, altele decid să se trateze singure, iar multe decid să sufere în tăcere, deoarece consideră ca a avea fibrom este o parte a vieții normale.

Dilema diagnosticului

Amânarea vizitei la un doctor poate însemna pierderea unui timp prețios, iar investigarea adevăratei cauze a simptomelor este întărziată.

Obțienera unui diagnosic cât se poate de repede este important, mai ales pentru femeile care vor să îți mărească familia.

Fibromul poate împiedica femeile să conceapă un copil la vârsta fertilității4 și determină creșterea tendinței de a avea copii la o vârstă înaintată, precum și faptul că fibroamele tind să fie mai fecvente o dată cu înaintarea în vărstă, așa că diagnosticarea timpurile este vitală pentru menținerea fetilității femilor la 30 și 40 de ani.

Dilema tratamentului

Cu simptome fizice și psiho-sociale atât de severe, vizita la doctor pentru a lămuri lucrurile pare cea mai evidentă alegere. Deci, ce le oprește pe femei să caute tratament pentru fibrom? Problema principală este faptul că nu exită un tratament clar și eficient pe care să îl urmeze. Femeile au de ales fie să se confrunte cu simptome dureroase,  fie să urmeze operații chirurgicale ca histerectomia sau tratament medicamentos. Iar dacă aleg aceste tratamente care le-ar putea schimba viața, nu există nicio garanție că vor funcționa.

Un studiu recent a semnalat îngrijorări în rândul pacienților în legătură cu tratamentele disponibile pentru fibroame. Opt la sută dintre femeile intervievate doreau tramente care nu implică operații, în timp ce 43% dintre femeile sub 40 de ani și-au exprima preferința pentru tratamentele care nu le-ar împiedica să aibă copii.

Dilema psiho-socială

Unele dintre cele mai mari provocări pentru femeile cu fibrom uterin sunt cele care le infuențează viața cotidiană. Într-un studiu recent, 42% dintre cele diagnosticate cu fibrom uterin au spus că simptomele au avut un impact negativ asupra vieții de zi cu zi, performanțelor în muncă, asupra familiei, relațiilor și vieții sexuale5. Jena în legătură cu urinările incontrolabile, supărarea pe care o provoacă durerea și îngrijorarea că fibromul ar putea duce la cancer de col uterin6 au fost, de asemnea, semnalate.

O femeie descrie cu își regla alarma la câteva ore pentru a-i reaminti sa își schimbe absorbantul și cum își planifica vacanțele și vizitele la prieteni în funcție de menstruație pentru că era jenată de prosoapele de la hotel sau de la prieteni pătate cu sânge.

Un alt studiu a arătat că aproape două treimi dintre femeile cu fibrom se temeau că din cauza simptomelor vor lipsi de la muncă, în timp ce 25% dintre cele care muncesc și suferă de fibrom consideră că starea lor le va împiedica să atingă performanțe în cariere.

O altă pacientă de 45 de ani descrie oboseala ca fiind „insuportabilă” până în punctul în care nu se mai putea concentra la muncă. „Am ocazia să primesc cu job cu mai multe responsabilități, dar stima mea de sine este instabilă în timpul menstruației și de multe ori trebuie să spun că sunt bolnavă. Dar mă simt jenată să îi spun șefului despre situația mea.”

Încetează să te lupți și începe să trăiești

Este evident că fibromul repezintă o provocare mare a sănătății pentru femeile care suferă de această afecțiune. Dar este posibil ca pur și simplu să încetezi să înduri și să începi să trăiești, în ciuda fibromului – și este important ca femeile să caute tratament pentru a se putea întoarce la o viață normală. Există dovezi substanțiale care arată că femeile care urmează tratament pentru fibrom au rezultate pozitive. Într-un studiu din anul 2009, 72% dintre femeile care trecuseră prin experiența contactului sexual dureros și a sâgerărilor abundente și care simțeau că viețile lor au fost puternic influențate de fibrom, erau mulțumite cu tratamentul, iar 76% ar recomanda tratamentul și altora7.

Într-un alt sudiu din 2011, femeile care au primit unul dintre cele trei tratamente pentru fibromul uterin, la un spital din Boston, au spus că simptomele lor s-au diminuat, iar calitatea vieții lor a crescut semnificativ8.

Becky Bevers, o femeie măritată și cu o fată, îndeamnă femeile care suferă de fibrom să ia măsuri și să ceară tratament. Becky locuiește în Somerset, Marea Britanie, și a trecut prin sângerări incontrolabile pentru luni de zile, înainte să ajungă la doctor. „Fără pic de îndoială, du-te în vizită la doctor imediat dacă ai probleme cu menstruția,” spune Becky. „Dacă nu găsește nicio problemă, caută o a doua opinie. Acum există tratamente care ajută la controlul simptomelor cauzate de fibrom... fii sigură că îți cunoști toate opțiunile și vorbește despre acestea cu doctorul tău.”

 

1Parker WH. ‘Etiology, symptomatology, and diagnosis of uterine myomas’. Fertility &

Sterility. Vol. 87, No. 4, April 2007.

2Tropeano G, Amoroso S, Scambia G. Hum. Reprod. Update (2008) 14 (3): 259-274.

3Bijan J, Borah, et al. T J Obstet Gynaecol. 2013; 209 (4): 31

4Pritts EA, et al. Fertil Steril 2009;91:1215−1223

Zimmerman A et al: Prevalence, symptoms and management of uterine fibroids: an international internet-based survey of 21,746 women. BMC Women’s Health 2012, 12:6 http://www.biomedcentral.com/1472-6874/12/6

6 Luiz Gustavo Oliveira Brito et al.: Uterine leiomyoma: understanding the impact of symptoms on womens’ lives. Reproductive Health 2014, 11:10.

http://www.medscape.com/viewarticle/705426_3

8 http://www2.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/pr_target.cfm?ID=533