Eficiența consumului de ulipristal în diagnosticul fibromului uterin

Ulipristalul este un tratament oral ce blochează acţiunea progesteronului asupra fibroamelor uterine, opreşte sângerările abundente şi ajută la scăderea lor în dimensiune. Studiile recente demonstrează că acest tratament este recomandat pentru o perioadă de 3 luni, urmat de 2 luni de pauză şi apoi încă alte 3 luni de tratament.

În urma unui studiu recent, 70% dintre femeile observate au răspuns bine tratamentului. Sângerările s-au oprit pe parcursul tratamentului, iar în cele două luni de pauză dintre etapele tratamentului, menstra a fost una normală. După a doua etapă de tratament, fibroamele au scăzut cu până la 50%. Efectele adverse  au fost destul de rare, majoritatea pacientelor ducând tratamentul până la final cu bine. Doar 5% dintre paciente au oprit medicaţia din cauza efectelor adverse.  Simptomatologia fibromului uterin  s-a îmbunătăţit considerabil după tratament ducând per total, la optimizarea calităţii vieţii.

Ulipristal este un tratament ce promite rezultate bune în tratamentul simptomelor asociate fibromului uterin: reducerea durerilor abdonimale şi pelviene, cât şi a presiunii şi a sângerărilor abundente. Într-un ciclu menstrual normal, ovarele produc estrogen la început, stimulând creşterea endometrului. Când se produce ovulaţia, la mijlocul acestui ciclu, ovarele produc progesteron în completarea estrogenului. Progesteronul opreşte creşterea endometrului pe care îl pregăteşte pentru fertilizarea ovulului. Până în prezent, majoritatea tratamentelor care blochează acţiunea progesteronului au avut ca efect o creştere a endometrului, fără nicio pauză în procesul său de evoluție. Prin schema de tratament cu pauză de două luni, endometrul îşi păstrează dimensiunile optime.

Evoluţia cercetărilor medicale a dus la apariţia acestui tratament noninvaziv pentru femeile care suferă de fibrom uterin. În cazul acestui diagnostic, reamintim că decizia de tratament trebuie luată împreună cu medicul specialist, în funcţie de particularităţile fiecărui caz. Nu uitaţi să vizitaţi medicul specialist regulat şi să aveţi incredere ca orice problemă are şi o soluţie!