19 iulie 2016

Chiar și gândul de a discuta probleme intime cu un străin este destul să ne facă pe multe dintre noi să roșim. Deci, este de înțeles că atât de multe persoane suferă în tăcere când vine vorba despre fibrom, tumori benigne care pot crește în sau pe mucoasa uterului. De fapt, un studiu publicat de Journal of Women’s Health1 arată că femeile pot amâna vizita la un doctor pentru câțiva ani. Cu 3 din 4 femei afectate de fibrom în diferite stadii2, acesta este un număr îngrijorător de femei care se confruntă cu perioade grele sau dureroase (fără a menționa alte simptome dificile ale fibromului precum constiparea, balonarea, dureri în timpul actului sexual și nevoia de a urina tot timpul). Dacă crezi că suferi de fibrom, merită cu siguranță să vorbești cu un doctor. Nu numai că este important să excluzi alte afecțiuni (orice schimbare a ciclului menstrual, obiceiurilor urinale și intestinale trebuie investigate), fibromul nu a fost niciodată mai ușor de tratat. Iată cum să profiți la maximum de drumul pe care îl faci la doctor:

1. Ține un jurnal

Este important să împărtășești cât mai multe informații despre menstruație cu doctorul. Păstrează o evidență a schimbărilor fizice și cum te afectează acestea în luna respectivă. Scrie în jurnalul tău simptomele, sau dacă ai smartphone descarcă una dintre multele aplicații gratuite pentru urmărirea simptomelor. Lucrurile pe care ar trebui să ți le notezi sunt sângerările abundente și durata lor, data ultimei menstruații, dar și alte simptome ca balonarea, sensibilitatea abdominală, schimbări în rutina mersului la toaletă și nivelul tău de energie și starea de spirit. Cu cât poți să îi oferi mai multe informații doctorului tău despre simpomele pe care le ai și cum te afectează, cu atât va fi mai ușor pentru el să îți stabilească un diagnostic.

2. Cum să vorbești

Dacă este neplăcut să vorbești despre menstruație sau despre mersul la toaletă, poate fi de ajutor dacă știi termenii medicali folosiți de doctor. Ca aflux, de exemplu (atunci când în timpul menstruațiilor abundente metodele normale de igienă nu sunt suficiente pentru a opri scurgerile) și coagulare (perioade cu chiaguri). Alte expresii folositoare sunt constipare (când nu faci „treaba mare” la fel de des ca de obicei), frecvența urinării (nevoia de a urina tot timpul), mișcări intestinale (defecarea), durere pelviană (sensibilitate a abdomenului) și balonare abdominală (sentimenul de gravidă pe care îl ai atunci când te strâng blugii).

3. Fă-ți propria cercetare

Datorită erei informaționale, doctorii sunt obișnuți ca pacienții lor să vină cu informații imprimate de pe internet. Dacă să apari cu un braț de informații e prea mult, două pagini de pe un site de încredere, sau un pliant despre fibrom pot fi folositoare pentru începerea conversației. De asemenea, îi oferă doctorului un mesaj clar că nu vrei să porți discuția despre „probleme ale femeilor” cu că vrei să te confrunți cu aceste probleme.

4. Cunoaște-ți opțiunile

Cu cât știi mai multe despre opțiunile de tratament disponibile pentru fibrom, cu atât îți va fi mai ușor să discuți cu doctorul tău despre cel mai bun mod de acțiune. Nu numai că acum sunt disponibile multe tipuri de tratamente pentru fibromul uterin (de la îndepărtarea cu laser a mucoasei uterine, la îndepărtarea chirurgicală a uterului în întregime), dar există și opțiuni mai puțin dramatice. Acestea includ tratament medicamentos pentu a micșora fibromul și controlul menstruațiilor, dar și alte tratamente pentru întreruperea ciclului menstrual sau pentru alinarea durerii, de exemplu.

5. Caută o a doua părere

Dacă doctorul este neinteresat de problema ta, este timpul să cauți un alt doctor. Poate că fibromul nu este o afecțiune care îți pune viața în pericol, dar dovezile arată că are un impact foarte mare asupra vieții femeii – atât la nivel fizic, cât și psihic. Efectele pot fi diverse, de la a-ți afecta starea de spirit, până la a se intersecta cu viața ta de zi cu zi sau cu perspectivele de la locul de muncă.