3 aprilie 2014

Cele mai comune 3 sfaturi ale medicilor pentru persoanele diagnosticate cu fibrom uterin1. Nu fi speriată!

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine,  care se manifesta la 40% dintre femei. Procentul creste până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani.

 

 

In plan psiho-emotional, fibromul uterin poate duce la:

  • Afectarea încrederii în sine şi imaginii personale – “...nu mai esti femeie”
  • Stres permanent,  teama de a face planuri – în special pacientele care nu au încă niciun copil şi care îşi doresc o sarcină în viitor (teama de eşec, frustrare, îngrijorare, sentimentul inutilităţii ca femeie, neimplinire, retragere socială)
  • Teamă, îngrijorare – de cancer, operaţie, infertilitate, schimbarea dinamicii sexuale, efecte adverse ale tratamentelor (masculinizare, efecte asemănătoare menopauzei etc.)
  • Irascibilitate, anxitetate, depresie

In plan familial, diagnosticarea cu fibrom uterin poate duce la tulburarea relaţiilor familiale / de cuplu prin lipsa de apetit sexual, durere, sângerare abundentă/ semipermanentă în unele cazuri, plus o stare generală de instabilitate emotională şi nervozitate, separarea de dormitorul conjugal şi oboseală.

In plan social,  fibromul uterin poate genera limitarea expunerii şi activităţilor sociale, uneori necesitatea întreruperii procesului de muncă, retragerea din cercul de prieteni.

Persoanele care au fost diagnosticate cu această afecţiune au afirmat că în plan profesional au întâmpinat o stare de oboseală permanentă, nervozitate, stres care scade randamentul profesional şi capacitatea de muncă.

2. Spune toată povestea!

Pentru ca medicul să poată recomanda cea mai bună opţiune de tratament, trebuie să realizeze toate analizele medicale specifice, însă este important şi să cunoască detalii despre planurile tale de a mai avea copii sau nu. Ai în vedere că unele proceduri de tratament pot afecta fertilitatea şi sunt ireversibile.

3. Asigură-te că ai înţeles în ce consta tratamentul!

Ştim că uneori limbajul medicului ţi se poate părea foarte specializat şi intimidant, însă atunci când vine vorba despre tratamentul fibromului uterin, nu este momentul să fii timidă. Adresează toate întrebările care îţi trec prin minte, astfel încât să înţelegi pe deplin procedura pe care o vei urma. Te invităm de asemenea să descoperi pe site-ul desprefibrom.ro un set de informaţii corecte care te vor ajuta să fii pregatită pentru discutia cu medicul ginecolog.