Analizele hormonale și fibromul uterin

Știm deja că mecanismul formării fibromului uterin nu este pe deplin cunoscut, existând numeroase cercetări care se axează pe descoperirea cauzei apariției fibromului uterin. Există o serie de factori care ajută la dezvoltarea acestei patologii, de la predispoziția genetică și până la obezitate, număr de sarcini purtate și consumul redus de fructe și legume.

În plus, apariția fibroamelor uterine este asociată cu disfuncțiile ovariene, care produc oscilații ale nivelelor de estrogen și progesteron din organism. Așadar, fluctuațiile hormonale sunt și ele o cauză a apariției leiomiomului. Fibroamele conțin numeroși receptori pentru estrogen și progesteron într-un număr mai mare decât celulele normale ale mușchiului uterin. Acesta este și motivul pentru care șansele de apariție a acestei afecțiuni cresc odată cu înaintarea în vârsta fertilă, fiind asociate și cu maturitatea sexuală.

Fibromul uterin poate fi descoperit în cadrul unui evaluări clinice, a unui consult ginecologic de rutină sau prin efectuarea unei ecografii transvaginale sau prin rezonanță magnetică nucleară, aceasta rămânând cea mai sigură metodă de descoperire a acestei afecțiuni.

Odată diagnosticat fibromul uterin este indicat să efectuați și o vizită la specialistul endocrinolog pentru a efectua câteva teste hormonale. Valorile TSH, T3 și T4 indică starea tiroidei, FSH(hormonul foliculostimulant) și LH(hormonul luteinizant) au valori mari dacă există un deficit de hormoni sexuali. Acești hormoni au un nivel scăzut în caz de insuficiență hipofizară și de tumori suprarenaliene, iar când raportul LH / FSH este mai mare decât 2, poate fi vorba despre sindromul ovarului polichistic. De asemenea,  nivelurile estradiolului/estrogen și ale progesteronului sunt foarte importante în verificarea fertilității, iar metoda cea mai bună de verificare a glandelor suprarenale este măsurarea cortizolului. Un nivel scăzut de cortizol indică hipotiroidism, afecțiuni hepatice, în vreme ce nivelul crescut desemnează hipertiroidie, stres, obezitate, eventuale tumori ori carcinoame.

Urmărirea atentă a simptomelor și tulburărilor organismului, o rutină ginecologică anuală și efectuarea unui set de analize hormonale la indicația doctorului sunt câteva activități minime care ajută la menținerea sănătății și prevenția afecțiunilor.