13 ianuarie 2015

Importanța includerii vizitei la medicul ginecolog este cu atât mai evidențiată de către medicii ginecologi cu cât avansați în vârstă și, mai ales, sunteți active sexual. Corpul suferă schimbări atât în exterior, cât și intern, așadar este recomandat un control ginecologic periodic pentru a vă menține informate despre starea de sănătate a aparatului dumneavoastră reproducător. În plus, o simplă vizită și un consult la specialist ajută la prevenirea apariției afecțiunilor tipice fiecărei categorii de vârsta, așa cum este fibromul uterin, care poate apărea între 25 și 55 de ani.

Dacă vă încadrați în grupa de vârsta de 18 și 25 de ani, atunci veți avea nevoie de sfatul specialistului ginecolog pentru a învăța despre metodele corecte de contracepție, dar și pentru a discuta despre bolile cu transmitere sexuală. Acestea pot avea efecte negative atât asupra fertilității, cât și la nivelul uterului (colul uterin). Cele mai frecvente teste recomandate de medicii ginecologi pentru această categorie de vârsta sunt examenul citologic Babeș-Papanicolau, examenul de secreție vaginală, cel pentru Chlamydia și Mycoplasma-Ureaplasma. Mai mult decât atât, medicul vă poate recomanda un examen senologic și o ecografie la sân, dar și o ecografie utero-ovariană.

Pentru femeile cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, sunt recomandate investigațiile sanguine și efectuarea ecografiilor în mod regulat. În cazul în care vă pregătiți să deveniți mamă, este indicat să discutați cu medicul ginecolog despre investigațiile și analizele preconceptuale necesare. Atenție, însă, deoarece aceasta este o perioadă favorabilă dezvoltării fibromului uterin, care poate influența buna dezvoltare a sarcinii.

După ce ați trecut de pragul de 40 de ani, corpul dumneavoastră va începe să sufere schimbări, de multe ori destul de variate în intensitate, premergătoare menopauzei. Pe lângă analizele normale, anume examinarea secreției vaginale, testul Papanicolau și ecografia pelvină, medicul ginecolog vă poate recomanda efectuarea unei mamografii, test care se repetă o dată la doi ani. Este important, totodată, de reținut faptul că o ecografie abdominală poate ajuta la detectarea fibromului uterin, afecțiune asimptomatică în general.

De reținut este și faptul că, indiferent de vârsta la care vă aflați, analizele de sânge uzuale, însoțite de un sumar de urină și poate și de testele endocrinologice joacă un rol esențial în buna evoluție a sănătății dumneavoastră.