27 noiembrie 2014

În general, fibroamele uterine sunt asimptomatice, însă menstruațiile abundente și dureroase și sângerări intermenstruale fac parte dintre cele mai comune semne ale faptului că ele există și se dezvoltă în interiorul sau exteriorul uterului. Mai mult decât atât, pot apărea dureri la nivelul abdomenului inferior, care se pot manifesta și în timpul actului sexual sau chiar modificări ale frecvenței urinare și de urgență.

Femeile care constată apariția oricăreia dintre simptomele enumerate mai sus sunt îndemnate  să se prezinte la medicul ginecolog pentru efectuarea unui consult şi stabilirea tratamentului corespunzător afecţiunii depistate. Amânarea vizitei la medic nu face decât să determine apariţia complicaţiilor generate de sângerările abundente, precum anemia şi dezvoltarea excesivă a fibromului uterin. Tratamentul unui fibrom uterin de mari dimensiuni sau pe un organism anemic poate implica tehnici mult mai invazive pentru paciente, efectuate de multe ori în regim de urgenţă, cu recuperarea mult mai lentă a pacientei.

Unul dintre marile adevăruri compatibile cu această patologie este faptul că unele fibroame pot interfera cu sarcina, deși acest lucru pare a fi foarte rar. Există un procent de doar 10-20% din paciente care necesită tratament din cauza simptomele dureroase apărute prin creşterea tumorii sau prin dezvoltarea sa spre cavitatea uterului.

În foarte multe dintre cazuri s-a depistat existența mai multor noduli fibromatoşi la nivelul uterului, dimensiunile lor variind de la câţiva milimetri până la dimensiuni impresionante. Este drept că prin numărul şi dimensiunile crescute acestea pot fi confundate cu o sarcină, astfel că o vizită la medicul ginecolog este întotdeauna recomandată.

Dacă până de curând singura soluție de a îndepărta fibromul uterin era extirparea uterului, în prezent pentru majoritatea pacientelor cu fibrom uterin există posibilitatea de opta pentru  miomectomie. Acesta este un proces prin care se extirpă doar fibroamele, fără a fi necesară histerectomia, adică îndepărtarea definitivă a uterului. În funcție de rezultatele consultului ginecologic, studii recente arată faptul că există o creștere în numărul de cazuri tratabile prin miomectomie laparoscopică sau asistată laparoscopic, procedeu care implică extirparea fibroamelor fără incizie pe abdomen, iar experții sunt într-o continuă perfecționare a tehnicilor minim invazive pentru îndepărtarea fibromului uterin.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, este important de reținut faptul că acesta se adresează în special cazurilor în care fibromul uterin este redus ca dimensiune și, în special, atunci când nu a fost depistat într-un stadiu avansat. Cel mai cunoscut tratament este cu analogii GnRH, agoniștii de gonadotrofine, care suprimă eliberarea de hormoni sexuali la nivelul creierului, reducând concentrația estrogenilor la valori apropiate celor din menopauză, ceea ce presupune reducerea semnificativă a dimensiunilor fibroamelor.