Adenomioza – o altă afecțiune a uterului

Adenomioza, la fel ca și fibromul uterin, este o afecțiune benignă, care se dezvoltă la nivelul uterului. Despre adenomioză, specialiștii spun că se manifestă prin faptul că se regăsesc în miometru (porțiunea musculară de mijloc a uterului) componente din endometru (mucoasa care căptușește fața internă a uterului). Prevalența exactă a acestei condiții este încă necunoscută, deoarece diagnosticul se poate face doar prin examinarea la microscop a unor specimene uterine obținute în timpul unei intervenții chirurgicale sau, în cazuri mai rare, al unei biopsii.

Studii recente ne atrag atenția asupra incidenței destul de ridicate a adenomiozei în rândul femeilor. În general se manifestă la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani și este asociată cu un istoric al nașterilor. Astfel, peste 80% dintre femeile care dezvoltă adenomioză au dat naștere cel puțin unui copil.

Un alt lucru pe care cele două afecțiuni îl au în comun, în afară de localizare, este faptul că se știu foarte puține despre cauzele care duc la dezvoltarea acestora. Cea mai răspândită și general acceptată teorie este aceea că peretele dintre miometru și endometru, care în mod normal blochează accesul glandelor endometriale și a stromei în miometru, este compromis, astfel că permite o astfel de invazie să se petreacă. Simptomele pe care majoritatea femeilor cu această condiție le-au acuzat au fost dureri pelvine și, mai ales, sângerări uterine anormale.

De aceea este indicat să faceți cel puțin o vizită la medicul ginecolog pentru a preveni apariția unor astfel de afecțiuni sau, în cazul în care acest lucru nu mai este aplicabil, să găsiți cea mai bună opțiune de tratament. Mai mult decât atât, este de preferat ca vizitele regulate la ginecolog să devină o parte importantă din rutina de îngrijire personală.