10 februarie 2014

Fibroamele uterine sunt tumori benigne localizate pe peretele uterin, care se dezvoltă din celule musculare ce au tendința de a crește și de a se divide mai repede decât alte celule din uter. Motivul pentru care această afecțiune se dezvoltă la anumite femei nu este încă știut, specialiștii aflându-se într-o constantă preocupare pentru a descoperi procesul dezvoltării fibroamelor uterine.

Un lucru cunoscut este faptul că fibroamele uterine sunt influențate în creșterea lor de estrogen și de progesteron, iar acest articol este dedicat rolului estrogenului în dezvoltarea fibroamelor uterine.

Hormonii sunt mesagerii chimici care pot acționa prin diferite mecanisme în interiorul corpului, transmițând mesajele potrivite către celulele receptoare sau către organe pe care le activează. Hormonii sunt cei care influențeaza ciclul menstrual, formarea foliculilor și eliberarea oului.

Așadar, cum poate influența estrogenul creșterea fibromului uterin? Până acum, specialiștii ne-au adus în atenție faptul că fibroamele uterine apar odată cu schimbările hormonale care intervin pe măsură ce avansăm în vârstă, anume atunci când corpul începe să producă estrogen și progesteron. Atenție, însă, este necesară o interacțiune complexă între cei doi hormoni și alți factori de creștere a celulelor pentru a influența dezvoltarea fibroamelor uterine.

În general, fibroamele uterine apar după vârsta de 25 de ani, ele conținând anumite enzime care transformă androgenii (hormoni masculini produși de ovar și de glanda suprarenală) în estrogen. Acest proces are loc la nivelul celulelor fibromatoase, ceea ce face ca acestea să conțină un nivel mai ridicat de estrogen decât restul corpului. Mai mult decât atât, fibroamele sunt foarte sensibile la progesteron și se înregistrează o creștere mai rapidă în timpul ciclului menstrual, atunci când nivelul de progesteron este unul ridicat.