Progesteronul și patogeneza miomului uterin

Fibromul uterin reprezintă o afecțiune care pune specialiștii în dificultate atunci când vine vorba despre informații legate de cauzele apariției sau de factorii care influențează creșterea sa.  Un lucru este cert, anume faptul că fiecare fibrom se dezvoltă dintr-o singură celulă cu mutație, din care rezultă cantități foarte mari de colagen, împreună cu alte proteine. Mai mult decât atât, este important de reținut faptul că fibromul este o tumoare benignă, fără risc.

Recent, medicii au descoperit faptul că hormonii feminini, anume estrogenul și progesteronul, au o puternică influență în ritmul de creștere și dezvoltare a fibromului, printr-o interacțiune complexă între cei doi hormoni și alte celule de creștere. În plus, există multe indicii ale faptului că fibromul uterin este foarte sensibil la progesteron și are o rată de creștere mai mare în timpul ciclului menstrual, atunci când nivelul hormonal este foarte ridicat.

Există o ipoteză conform căreia aceste nivele ridicate ale celor doi hormoni, progesteron și estrogen, contribuie la apariția de mioame prin accentuarea posibilității apariției unei mutații somatice. În ciuda impactului pe care această afecțiune o are în ultima perioadă asupra sănătății femeilor, cercetătorii avansează cu greu în studiile lor, prin care doresc să afle cauzele exacte ale apariției acestei patologii.

De aceea, este foarte important să introduceți vizita la medicul ginecolog în rutina de îngrijire personală. Un consult medical poate indica existența unui fibrom uterin și, împreună cu medicul ginecolog, puteți stabili cea mai bună opțiune de tratament.