Terapiile medicamentoase și tratamentul pre-operator – o soluție eficientă?

Tratarea fibromului uterin depinde foarte mult de gravitatea acestuia.

Ca femeie, îți dorești să îți păstrezi intactă fertilitatea cât mai mult timp. În acest sens, pentru tratarea fibromului există și alte soluții decât cele chirurgicale care pot presupune extirparea uterului.

Tratarea fibromului uterin depinde foarte mult de gravitatea acestuia, de modul în care se manifestă, simptomele pe care le provoacă și de cât de mult îți afectează viața această boală. Singurul în măsură să aleagă metoda de tratament adecvată este medicul specialist ginecolog, după un consult complet și examinare atentă a istoricului tău.

O soluție pentru tratarea fibromului, în cazul în care acesta este simptomatic, o reprezintă terapiile hormonale. Contraceptivele hormonale pot fi pilule, inele, implanturi, spirale sau injecții depo. Întrucât creşterea fibroamelor este favorizată de estrogen şi progesteron, aceste contraceptive reduc nivelul hormonilor respectivi în mod natural. Astfel, ele ameliorează simptomele precum sângerarea abundentă și durerile menstruale. Din păcate, acestea nu rezolvă problema în sine, căci nu au acțiune directă asupra fibromului.

Antifibrinoliticele acționează asupra procesului de coagulare, reducerea sângerării este însă improbabilă atunci când sângerarea este dată de un fibrom uterin. Nici această opțiune nu reduce dimensiunile fibromului.

Medicamentele analogi GnRH (triptorelina, leuprolid acetat etc.) inhibă secreția hormonală a glandei hipofize și coboară nivelul de estradiol din organism. Ca urmare, ovarele nu mai produc estrogen. Astfel, efectul direct este reducerea dimensiunii fibromului și a abundenței sângerărilor în perioada menstruației, uneori chiar și oprirea completă a sângerării menstruale (amenoree). Chiar dacă au efecte asupra fibromului în sine, medicamentele analogi GnRH au și efecte secundare, asemănătoare simptomelor menopauzei: bufeuri, depresie, modificări ale dispoziției, scădere a libidoului, uscăciune vaginală, scădere a densității minerale la nivelul oaselor și chiar osteoporoza. Din cauza acestui fapt, ele se recomandă a fi administrate doar pentru o perioadă scurtă de timp, maximum 6 luni de zile. Din păcate, efectele benefice nu continuă și după terminarea tratamentului, fibroamele revenind la dimensiunile lor inițiale. 

Cea mai noua metoda de tratament a fibromului uterin: Modulatorii selectivi ai receptorilor de progesteron (ulipristal acetat 5 mg)

Pentru mai multe informații cu privire la diagnosticarea și tratamentul fibromului uterin, consultă un medic specialist ginecolog! El te va ajuta să previi, să înțelegi această problemă și să o tratezi.