Terapia chirurgicală si minim invazivă

În mod obișnuit, cu cât afecțiunile sunt mai grave, cu atât mai mult atrag după sine complicații.

Și în cazul fibroamelor, cele de dimensiuni mari provoacă cele mai multe simptome. Deseori, medicii specialiști recomandă procedurile chirurgicale în cazul fibroamelor mari și simptomatice. Printre intervențiile chirurgicale cele mai utilizate se numără histerectomia și miomectomia.

Histerectomia este cea mai frecventă procedură chirurgicală utilizată în tratamentul fibromului uterin, aleasă de multe ori ca primă variantă de tratament. Conform Dr. Zorela-Adriana Sgarbură, medic primar ginecolog, doctor în științe medicale, histerectomia totală constă în extirparea în totalitate a uterului. De obicei, această procedură este folosită atunci când celelalte variante de tratament nu au dat rezultate, când femeia nu mai dorește copii și când fibromul se asociază cu alte boli grave ale uterului sau ale celorlalte organe genitale.

Histerectomia poate fi totală, atunci când se îndepărtează uterul în totalitate (col+corp) sau subtotală (corp) și se poate realiza în 2 modalități diferite:

-histerectomie pe cale abdominală
-histerectomie pe cale vaginală 

De asemenea, histerectomia poate fi însoțitî de extirparea ovarelor (anexectomie bilaterală) sau de păstrarea ovarelor dacă acestea sunt sănătoase și femeia este tânără pentru a nu intra la menopauză.

În cadrul operației abdominale există incizie la nivelul peretelui abdominal, în cazul histerectomiei vaginale nu există decât incizia vaginală. Avantajul îndepărtării uterului constă în dispariția rapidă a simptomelor, a sângerării și a fibroamelor și tratarea unor boli asociate cu fibromul, cum sunt displaziile de col sau hiperplaziile de endometru (stări precanceroase), fără a exista posibilitatea reapariției sau agravării lor. În schimb, o femeie care trece prin această operație nu mai poate avea copii și nu va mai avea sângerarea menstruală.

Miomectomia reprezintă o variantă pentru acele femei care își doresc să rămână însărcinate pe viitor. Astfel, operația presupune doar îndepărtarea fibroamelor și păstrarea uterului. Ea se realizează prin următoarele proceduri distincte:

–       Histeroscopia reprezintă operația care presupune vizualizarea endoscopică a cavității uterine pentru îndepărtarea tumorilor care cresc în interiorul uterului și sunt responsabile de infertilitate, sângerare abundenta la menstruație sau între menstre.

–       Laparoscopia este operația realizată prin vizualizarea endoscopică a cavității abdominale pentru îndepărtarea tumorilor care cresc înspre cavitatea abdominală, respectiv în peretele uterului.

–       Miomectomia clasică

Miomectomia are avantajul de a lăsa uterul pe loc, însă există riscul de reapariție a fibroamelor.

Embolizarea arterei uterine presupune blocarea arterelor uterine, vasele de sânge care hrănesc uterul și alimentează astfel fibroamele. Consecința acestui procedeu terapeutic este reducerea în dimensiuni a acestora. Deși procedura este una minim invazivă și are ca efect păstrarea uterului, poate fi dureroasă, iar fibroamele pot crește din nou în dimensiuni sau pot apărea altele . Embolizarea este nerecomandată femeilor care își mai doresc copii și este interzisă în infertilitate.

Pentru mai multe informații, consultă un medic specialist!