Pentru orice problemă sau afecțiune există o cauză.

Intrebari frecventeȘi, ca oricare altă persoană, îți dorești să afli care sunt cauzele apariției fibromului uterin sau, mai exact, ce femei sunt expuse riscului de a dezvolta o astfel de afecțiune și dacă te afli printre ele.

Din păcate, mecanismul formării fibromului uterin nu este pe deplin cunoscut. Până acum, se cunosc doar câțiva factori care pot favoriza apariția acestei tumori. Un prim factor este cel genetic. Prin urmare, femeile care au în familie unul sau mai multe cazuri de fibrom uterin, prezintă riscul de a dezvolta și ele, la un moment dat, afecțiunea aceasta. Desigur, asta nu înseamnă că, dacă te afli printre aceste femei, cu siguranță ți se va întâmpla și ție.

Studiile despre fibrom și experiența au arătat că, în general, femeile trecute de 35 de ani sunt predispuse la apariția fibromului. Explicația constă în faptul că la această vârstă femeia se află la maturitate sexuală, ceea ce înseamnă că nivelul hormonilor din corp este mai mare. Din păcate, hormonii sunt de vină pentru dezvoltarea fibromului. Ce poți face pentru a preveni această tumoră care afectează o mare parte dintre femei? Un inceput bun ar fi un stil de viață sănătos, care include o alimentație sănătoasa, sport și, desigur, cât mai puțin stres.

Alte studii arată că femeile cu o greutate peste cea normală prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a avea fibrom la un moment dat în viață. De altfel, o greutate corporală mai mare decât normal este răspunzătoare pentru mai multe afecțiuni. Asta nu înseamna că dacă ai câteva (sau mai multe) kilograme în plus trebuie să te apuci de slăbit, în speranța că riscul apariției fibromului va fi mai mic. Schimbarea trebuie făcută la nivelul întregului stil de viață, iar cel mai indicat pentru a te ajuta să faci asta este un nutriționist.

Un alt factor favorizant pentru apariția fibromului uterin este rasa. Se pare că femeile de culoare sunt predispuse la formarea fibromului uterin. Numărul femeilor de culoare care prezintă fibrom este mult mai mare decât numarul celorlalte femei cu această afecțiune. Din păcate, acest lucru este genetic, așa că este mai greu de prevenit.

În oricare dintre aceste categorii te-ai încadra, nu uita că nu este o certitudine că vei dezvolta fibrom uterin. Cu toate acestea, sănătatea trebuie îngrijita în mod continuu. Adoptă un stil de viață sănătos, acordă o mai mare atenție corpului tău și mergi la ginecolog de cel puțin 2 ori pe an pentru a te asigura că totul este în regula. Feminitatea este o comoară care trebuie prețuita și îngrijită.

Pentru mai multe informații cu privire la diagnosticarea și tratamentul fibromului uterin, consultă un medic specialist! El te poate ajuta să alegi varianta de tratament care ți se potrivește.