30 iunie 2015

 

Potrivit unui studiu realizat de echipa de cercetători desemnată să asigure calitatea serviciilor și intervențiilor chirurgicale realizate în spitalele din Michigan, asupra unui consorțiu de spitale pe care le aveau sub supraveghere, aproximativ 1 din 3 femei din Statele Unite au recurs la histerectomie până în momentul împlinirii vârstei de 60 de ani. Studiul lor, publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie, a urmărit aproximativ 3.400 de femei care au recurs la această procedură în locul unui tratament pentru fibrom uterin, endometrioză sau dureri pelviene, ceea ce demonstrează încă o data faptul că prea multe femei recurg la histerectomie fără a fi informate și a explora pe deplin planșa de tratamente alternative.

Când cercetătorii de la Michigan Surgical Quality Collaborative au verificat rapoartele de patologie scrise în perioada 1 ianuarie-08 noiembrie 2013,  în 52 de spitale din Michigan, au descoperit că acestea nu justificau intervenția de histerectomie în 18% din cazuri. Mai mult, cercetătorii au descoperit că 38% (1,281 din 3,397 de cazuri) dintre femeile care au avut histerectomii nu au făcut tratamente alternative înainte de procedură.

Lauren E. Corona, autorul principal al studiului, a spus că ea și colegii ei s-au axat pe luarea în considerare a tratamentelor alternative, în loc de tratamentele primite, asta pentru că au vrut să știe dacă femeile au fost consiliate în mod corespunzător cu privire la opțiunile pe care acestea le au și la riscurile intervenției de histerectomie. 

Echipa de cercetători care are drept obiect de studiu îmbunătățirea practicilor medicale din cadrul spitalelor din Michigan au considerat ca este necesară schimbarea abordării medicale pe care echipa de doctori o are. Ei au semnalat ca fiind necesară prezentarea întregii game de soluții în tratarea diferitelor afecțiuni pe care pacientele le reclamă.

Cu toate acestea, un alt studiu, realizat în 2013 de către cercetătorii de la Universitatea Columbia arată că în ultimii ani a avut loc o scădere substanțială a numărului de histerectomii efectuate în SUA. Cercetătorii au raportat date care arată că numărul de histerectomii efectuate în această țară a scăzut de la 681,234 în 2002 la 433,621 în 2012, însemnând o scădere de aproximativ 36% in ultimii zece ani. Conform indicațiilor, cele mai mari scaderi procentuale au fost histerectomii pentru endometrioză (65,3%) și pentru masele ovariene benigne (63,1%).