15 octombrie 2014

O afecțiune non-canceroasă, fibromul uterin se manifestă ca o masă celulară care se dezvoltă fie pe peretele interior al uterului, fie extra-uterin. Este important de reținut faptul că, deși nu reprezintă una dintre cauzele ce pot pune viața în pericol, apariția unui fibrom uterin poate duce la diminuarea calității vieții. Studiile arată că cel puțin 45-50% dintre femeile cu vârsta de peste 35 de ani, dar și aproximativ 20% dintre femeile care se află în perioada de fertilitate, reprezintă un caz de fibrom uterin.

Cele mai recente studii despre fibromul uterin atrag atenția asupra faptului că 3 din 4 femei suferă de această afecțiune, dar multe dintre ele nu sunt conștiente de existența acesteia. Acest lucru se întâmplă deoarece simptomele apariției unui fibrom uterin diferă de la caz la caz. În general este asimptomatic sau apar simptome ușoare, dar există și cazuri în care apariția unui fibrom presupune disconfort și durere, care variază în funcție de poziționarea și dimensiunea acestuia.

Cele mai comune semne ale existenței unui fibrom uterin sunt durerea pelvină, incontinența urinară, constipația, dar și apariția unor dereglări ale menstruației. Asemenea dereglări pot presupune fie sângerări abundente pe perioada ciclului, fie metroragii. Cantitatea de sânge pierdută este mult prea mare, într-un timp prea scurt, iar asta duce la anemie și la scăderea dramatică a numărului de globule roșii. Toate acestea conduc spre o stare permanentă de oboseală și lipsă de putere care pe o perioadă mai mare de timp presupun diminuarea calității traiului.

Fibromul uterin poate apărea ca o masă celulară individuală sau este grupată în diferite zone ale uterului. În plus, aceste mase uterine benigne pot varia în dimensiune și greutate. Astfel, uneori existența fibromului uterin poate însemna o creștere în greutate și în circumferința abdomenului, aspecte similare perioadei de sarcină. Mai mult decât atât, există cazuri extreme în care dimensiunea fibromului a forțat extinderea uterului până la cutia toracică. Având în vedere faptul că și alte afecțiuni grave pot provoca astfel de schimbări, este recomandat un control medical de îndată ce observi astfel de modificări bruște ale organismului. Este indicat să fii cât mai atentă la semnalele pe care corpul ți le transmite și să introduci vizitele regulate la medicul ginecolog în rutina de întreținere a sănătății tale.