Tipuri de fibrom uterin

În funcție de localizarea lor, fibroamele se clasifică în 3 mari tipuri.

Fibromul uterin se poate dezvolta în diverse locuri ale uterului. Poate crește pe suprafața interioară a cavității uterine, în interiorul peretelui uterin sau pe suprafața exterioară. În funcție de localizarea lor, fibroamele se clasifica în 3 mari tipuri, fiecare dintre ele producând simptome caracteristice.

Fibroamele intramurale cresc în interiorul peretelui uterin, această formă de fibrom fiind cea mai des întâlnită. Din cauza localizării lor, fibroamele intramurale provoacă o creștere a abdomenului, făcând uterul să pară mai mare decât în mod normal. În același timp, ele cauzează senzația de permanentă balonare. În funcție de dimensiunile lor, aceste tipuri de fibrom au simptome caracteristice precum: sângerări menstruale abundente, durere pelvină, urinare frecventă și durere de spate. De asemenea, fibroamele foarte mari pot cauza tulburări de micțiune sau constipație. Aceste modificări pot cauza dureri în timpul actului sexual, infertilitate, avort spontan sau complicații ale sarcinii.

Fibroamele subseroase sunt situate la nivelul stratului extern al uterului, pe suprafața acestuia și pot crește dinspre perete spre interiorul cavității abdominale. Aceste fibroame nu provoacă decât rareori tulburări menstruale, deoarece sunt localizate în afara locului de unde se elimina sângele menstrual.

În schimb, ele pot atinge dimensiuni foarte mari, ajungând să preseze alte organe. Dacă se dezvoltă înspre peretele din spate al uterului, ele vor presa coloana vertebrală, cauzând dureri de spate. Dacă presează asupra rectului, atunci efectul va fi de constipație. Dacă se dezvoltă pe peretele din față al uterului, atunci ele presează vezica, provocând urinare frecventă.

Uneori, fibromul subseros poate fi conectat cu uterul prin intermediul unei prelungiri vasculare sau pedicul. Acest tip particular de fibrom se numește fibrom subseros pediculat. El se poate răsuci în jurul pediculului, provocând dureri intense.

Fibroamele submucoase sunt situate sub endometru și cresc spre interiorul cavității uterine, putând modifica forma și mărimea acestuia. Aceste tipuri de fibroame pot determina simptome menstruale grave, inclusiv sângerări între ciclurile menstruale și dureri menstruale. Și aceste tipuri de fibrom pot dezvolta un ax conjunctiv (pedicul) care rămâne atașat de peretele uterului, în timp ce fibromul poate crește în interiorul cavității uterine. Astfel, se pot produce contracții ale uterului, care încearcă să elimine corpul pe care îl resimte ca fiind străin, provocând astfel crampe. Femeile cu fibroame submucoase au cicluri menstruale neregulate și sângerări menstruale abundente.

În cazuri foarte rare, fibroamele uterine se pot dezvolta la nivelul colului uterin (fibroame cervicale) sau la nivelul ligamentelor care susțin uterul, fiind numite fibroame intraligamentare.

O femeie poate avea unul sau mai multe tipuri de fibrom, caz în care este dificil de identificat care dintre fibroame produce simptomele. Există și o veste bună: unele dintre ele, cele din grosimea peretelui utern, dacă au dimensiuni reduse nu necesită tratament.

Pentru mai multe informații cu privire la diagnosticarea și tratamentul fibromului uterin, consultă un medic specialist! El te va ajuta să înțelegi această problemă și să o tratezi.