Care sunt cauzele apariției fibromului uterin?

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră solidă benignă

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră solidă benignă (necanceroasă) întâlnită în ginecologie, care apare la aproximativ 40% dintre femeile aflate în perioada fertilă și în 40-60 % după vârsta de 40 de ani. Este o afecțiune care a fost studiată îndeaproape și care a făcut subiectul unor analize aprofundate asupra factorilor care determină apariția sa.

Mecanismul formării fibromului uterin nu este, cu toate acestea, pe deplin cunoscut, până acum cunoscându-se doar o serie de factori care favorizează apariția afecțiuni, cum ar fi: factori genetici, hormonali, obezitatea,  numărul de sarcini, consumul crescut de carne roșie, consumul redus de fructe și legume, consumul de alcool etc.

Factorul genetic este important, posibilitatea ca o femeie care a avut un caz de fibrom în familie să aibă și ea, la rândul ei, fiind mai mare.

Totodată, apariția fibroamelor uterine este asociată cu disfuncțiile ovariene, care produc fluctuații ale nivelelor de estrogen și progesteron. Astfel, fibroamele conțin numeroși receptori pentru estrogen și progesteron într-un număr mai mare decât celulele normale ale mușchiului uterin. Acesta este și motivul pentru care șansele de apariție a acestei afecțiuni cresc odată cu înaintarea în vârsta fertilă, fiind asociate și cu maturitatea sexuală.

Un alt factor de risc este obezitatea. De-a lungul timpului, s-a constatat că mai multe femei supraponderale suferă de aceasta afecțiune, spre deosebire de femeile cu greutate normală. În general însă, nu există o cauză sigură pentru care se dezvoltă aceste fibroame. Din acest motiv, consultul ginecologic regulat este absolut necesar pentru orice femeie.

Dar, nu este neapărat necesar să ai fibrom dacă înregistrezi astfel de factori favorizanți. Indicat ar fi să mergi la ginecolog cât mai des (o dată la 6 luni), să mananci cât mai sanatos, să te hidratezi corespunzător și să faci sport, astfel încât să previi pe cât posibil și apariția acestei afecțiuni.

Pentru mai multe informații cu privire la diagnosticarea și tratamentul fibromului uterin, consultă un medic specialist ginecolog! El te va ajuta să înțelegi această problema și să o tratezi.