27 ianuarie 2015

Leiomioamele, deseori numite fibroame uterine, sunt formațiuni tumorale benigne ce se găsesc la nivelul uterului. Numeroși oameni de știință își îndreaptă atenția asupra descoperirii cauzelor apariției acestei patologii, care afectează din ce în ce mai multe femei care au peste 25 de ani și despre care nu se cunosc prea multe date în prezent.

Una dintre ipotezele studiate de cercetătorii americani este rolul produselor lactate în apariția și dezvoltarea acestei afecțiuni, luând ca plauzibil efectul protector al acestor alimente. Calciul, care se regăsește din plin în lapte și brânzeturi, este considerat a fi unul dintre factorii ce reduc proliferarea celulelor grase, el menținând concentrația optimă de calciu intracelular.

Având în vedere că atât calciul, cât și fosforul au un rol important în absorbția intestinală, o dietă săracă în surse de calciu reduce biodisponibilitatea acestuia și minimizează capacitatea organismului de a-l asimila. Prin urmare, asociația inversă observată pentru raportul calciu-fosfor susține ipoteza conform căreia calciul oferă protecție împotriva fibromului uterin.

Cu toate acestea, studiile continuă atât pentru a descoperi cauzele pentru care fibromul uterin apare la femeile cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani, cât și a factorilor care contribuie la creșterea unei astfel de afecțiuni.

În general, fibromul uterin este asimptomatic, de aceea este important să faceți o vizită la medicul ginecolog cel puțin o dată pe an, în funcție de profilaxie. Un consult ginecologic poate ajuta la prevenirea apariției afecțiunilor la nivelul aparatului reproducător, iar o ecografie transvaginală este o metodă sigură, neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă de a depista fibromul uterin și de a-l trata corespunzător.